Datum objave: 15. Prosinac 2016

Retradicionalizacija društva:Šibenska umjetnica Lana Stojićević izlaže u koprivničkoj sinagogi

Šibenik News
Šibenik News

Kao završni izložbeni projekt u 2016. godini, AK galerija u suradnji s VoxFeminae Platformom predstavlja samostalnu izložbu „Parcela“ šibenske umjetnice Lane Stojićević. Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 22. prosinca, u 18:30 u prostoru sinagoge u Svilarskoj ulici u Koprivnici.


Izložba propituje fenomen stihijske izgradnje hiperkičastih kuća-vila koje preplavljuju jadransku obalu. Kroz makete kuća-vila, umjetnica ukazuje na različite posljedice konzumerističkog društva, neplanskog urbanizma, problematizira odnos arhitekture i krajolika kao i elemente arhitekture u kojima prepoznaje sraz stereotipno shvaćenog muškog i ženskog principa. Makete su na neki način odraz današnjeg društva i stvarnosti.


- Stvarnost koja s jedne strane zapostavlja povijesne i kulturne vrednote vidljive i u prostornom ambijentu izložbe koja se održava u sinagogi – nekadašnjem prestižnom zdanju sakralnog karaktera koje danas stoji devastirano i neodržavano, prepušteno neumoljivom tijeku vremena. S druge strane, ta ista stvarnost pod geslom demokracije dopušta vandalizacije u obliku „divlje“ gradnje i neplanskog urbanizma – ulomak je iz teksta Helene Kušenić.


Rad je odabran na natječaju "Retradicionalizacija društva" kojeg je provela Mreža kreativnih rodnih praksi prošle godine, pod vodstvom K-zone, i odvija se u sklopu aktivnosti Mreže kreativnih rodnih praksi i VoxFeminae Platforme čiji je cilj povećanje vidljivosti i distribucija radova umjetnica.

 

Foto: Vizual izložbe 'Parcela'

 

Lana Stojićević rođena je 1989. godine u Šibeniku. Diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu na kojoj od 2015. radi kao stručna suradnica. Dobitnica je nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2015. godine, druge nagrade izložbe Young Contemporary Photography: Different Worlds (Galerija Photon, Ljubljana) i Grad Prix nagrade Erste fragmenti 2015. godine, Rektorove i Dekanove nagrade 2012. te prve otkupne nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja 2011. godine. Finalistica je ovogodišnjeizložbe New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London) u sklopu koje je osvojila Metro Imaging Mentorship Award.

 

Godine 2015. bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar (Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb) za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika. Realizirala je nekoliko samostalnih (Galerija SC, Galerija Kranjčar, Galerija Contra, Galerija umjetnina Split) i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama (New East Photo Prize, Slavonski biennale, Fast Forward, Tvoja zemlja ne postoji, Almissa Open Art festival, Erste fragmenti, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Young Contemporary Photography: Different Worlds, Drava Art Biennale, Splitski salon, Salon mladih itd.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU i Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Split – HULU.


Nakon otvorenja, izložba se može pogledati 23., 27., 28., 29. i 30. prosinca od 17 do 19 sati.
 

Iz kategorije: Kultura