Datum objave: 08. Prosinac 2016

Obnovljen gotički portal i grb Orsini na kući Berović u šibenskom Camerinu

Šibenik News
Šibenik News

Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac” posljednjih dana mjeseca studenog uspješno je privelo kraju obnovu i potpunu konzervatorsku restauraciju gotičkog portala i grba Orsini na kući Berović u Ulici Jurja Dalmatinca u Šibeniku.

 

Uz veliku pomoć Ministarstva kulture koje je u ovom pothvatu sudjelovalo s novčanom potporom od 30 tisuća kuna završeni su radovi na tom vrijednom arhitektonskom detalju iz 15. stoljeća, inače prethodno prijavljenom na natječaj namijenjen za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2016. godinu.

 

Poseban značaj priči i obnovi ovog starogotičkog detalja daje saznanje da je kuća Berović ponad koje se nalazi navedeni portal nekada pripadala upravo Jurju Dalmatincu, čuvenom kiparu i graditelju velebne katedrale sv. Jakova. Nad njom je bila postavljena i spomen ploča čuvenom graditelju još davne 1890. godine, no ona je pak uklonjena 20-ih godina prošlog stoljeća za vrijeme vladavine tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

 

Juraj Dalmatinac (tal. Giorgio Orsini) je u spomenutoj kući na padini Gorice živio je od 1455. pa sve do svoje smrti 1475. godine, dok je njegov posljednji potomak, odnosno zadnji Orsini iz loze velikog kipara u kući živio sve do 1699. godine. Nadvratnik kuće kakav je i u današnjem obliku sačuvan je ukrašen likom medvjeda koji šapama i ustima pridržava girlande, dok su na dovratnicima buketi s uvezanim kiparskim alatima.

 

Konzervatorska restauracija istoimenog portala izvedena je od strane izvođača TRAVEJ d.o.o. iz Zadra, a radovi u trajanju nešto više od 20-ak dana uključivali su konzervaciju i potpuno čišćenje portala s grbom.

Iz kategorije: Kultura