Datum objave: 25. Studeni 2016

Strukovni mediji o rušenju vile Matulje: Radi se o još jednom propustu struke i birokratskih procesa

Šibenik News
Šibenik News

Dok čekamo na očitovanje Ministarstva kulture RH i Grada Šibenika o slučaju koji je zgrozio Društvo arhitekata Šibenik i njihove kolege diljem Hrvatske, prenosimo kako slučaj rušenja vile Matulje na Brodarici nedaleko Šibenika vide domaći mediji koji se bave strukom.

 

Vila Matulja, djelo poznatog i priznatog arhitekta Ante Vulina, srušena je do temelja čime je nestalo i jedno od najboljih djela stambene arhitekture iz razdoblja moderne o čemu je javnost u četvrtak, 24. studenog, izvjestio Marko Paić, predsjednik DAŠ-a.

 

- Izgleda da se radi o još jednom propustu struke i birokratskih procesa, koji arhitekturu iz razdoblja moderne često zaobilaze i nedovoljno ažurno valoriziraju i štite kao zaštićeno kulturno dobro - piše Ivan Dorotić, glavni urednik i voditelj projekta Vizkultura, te nastavlja:

 

- Ovaj nesretni događaj za hrvatsku arhitekturu samo je još jedan u nizu primjera koji pokazuje kako proglašenje nekog projekta (zaštićenim) kulturnim dobrom nikako ne garantira da se ono neće rušiti, osobito ako se ne radi o javnom prostoru ili prostoru u višestrukom vlasništvu, odnosno ako je objekt u privatnom vlasništvu. Dobar dio arhitektonskog nasljeđa iz doba moderne ima ovu problematiku, i iz tog je razloga važno zagovarati očuvanje istih, njihovu zaštitu, obnovu, valorizaciju i jasnu javnu artikulaciju njihova značaja.

 

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3