Datum objave: 14. Studeni 2016

Tko o čemu, Zagrebu o Šibeniku: Hrvatski državi arhiv organizira filmsku večer na temu Krešimirovog grada

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, u okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva prikazuje dokumentarne filmove na temu 'Šibenske tisne kale'.  Filmski program koji tematizira Šibenik održat će se u dvorani Katalozi u Arhivu, i to 17. studenog, s početkom u 18 sati.

 

Povodom obljetnice 950 godina od prvoga pisanog spomena grada Šibenika prikazujemo izbor filmova koji tematiziraju Šibenik, njegovu povijest i specifičnosti života u Krešimirovom gradu.

 

Program čine filmovi ŠIBENSKA LUKA (1904.) filmski snimak dugo smatran najstarijim sačuvanim filmskim zapisom s područja Hrvatske, HILJADUGODIŠNJI ŠIBENIK (1954.) dokumentarni film koji govori o povijesti Šibenika koji je iz grada ribara i težaka u novoj socijalističkoj državi postao grad radnika i industrijski centar, te KROZ ŠIBENSKE TISNE KALE (1968.) dokumentarni film koji istražuje sklonosti Šibenčana ka pjesmi i muzici.

 

Nakon projekcije će o šibenskom kulturnom krugu s posebnim osvrtom na kazališni život grada govoriti Grozdana Cvitan, pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka.
 

Iz kategorije: Kultura