Datum objave: 13. Studeni 2016

Godišnjica smrti Tina Ujevića:Znate li da je Ujević imao veze sa Šibenikom

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika Tin Ujević umro je prije 61. godinu 12. studenog u bolnici u Zagrebu. Gotovo je nepoznato da je umro na rukama jednog Šibenčanina, svog prijatelja Đorđa Miliše koji je bio s njim u istoj bolničkoj sobi. Đođe Miliša bio je novinar i puiblicist, ali se  o njemu u Šibeniku malo zna. Bio je i prijatelj Tvrtka Meštrovića, sina Ivana Meštrovića.

 

Tin Ujević je bio u Šibeniku dva puta - početkom 20. godina prošlog stoljeća kao pripadnik napredne jugoslavenske omladine koja je prije Čubrila pripremala atentat na cara Franju Josipa te poslije toga krajem 30 – tih godina. Ujević je bio povezan sa šibenskim i splitskim masonima. Časopis „Volim Šibenik“ i redakcija portala „Šibenik News“ u posjedu je nikad objavljene pjesme koju je Tin Ujević napisao na salveti, u jednom restoranu u Šibeniku. Uskoro ćete o tomu čitati u časopisu „Volim Šibenik“.

 

 

Ujević je u svoje vrijeme neprihvaćen i nerijetko protivnik građanskih konvencija Rodio se 5. srpnja 1891. u Vrgorcu, a umro 12. studenoga 1955. u Zagrebu. U Splitu je završio klasičnu gimnaziju i živio u Nadbiskupskom sjemeništu, ali se nije zaredio nego odlazi u Zagreb gdje studira hrvatski jezik i književnosti, klasičnu filologiju, filozofiju i estetiku.

 

 

U mladosti je bio gorljivi politički borac, najprije protiv Austrougarske, a potom se zauzimao za ujedinjenje Hrvatske i Srbije. Nakon osnivanja Kraljevine Jugoslavije razočarao se ("kad već su guske da su barem sa Kaptola") i potpuno se odrekao političkog djelovanja, te se do kraja života posvetio samo poeziji.

 

Nije prihvaćao neke od temeljnih društvenih konvencija, nije imao karijeru ni dom, a znao je raskidati veze s najbližima, u književnosti s "učiteljem" Matošem, a u privatnom životu s članovima svoje obitelji.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3