Datum objave: 09. Studeni 2016

Predstavljen program uoči blagdana sv. Nikole Tavelića, hrvatskog mučenika, sveca rođenog u Šibeniku

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ususret obilježavanju blagdana prvog hrvatskog sveca, mučenika rodom iz Šibenika, svetog Nikole Tavelića, fra Ivan Bradarić, rektor svetišta svetog Nikole, predstavio je program za dane od 11. do 13. studenog u prostorijama samostana svetog Frane u Šibeniku.

 

- Naš poseban brend samostana je svetac Nikola Tavelić kojeg slavimo, a koji nije samo, barem mi to tako pokušavamo naglasiti, samo brend samostana, nego i grada. Svaki put kad ga predstavljamo vjernicima, kažemo da je sveti Nikola Šibenčanin, da je jedan od naših sugrađana – pojasnio je fra Ivan s naglaskom kako je višednevno obilježavanje ovog blagdana ujedno i doprinos šibenskih franjevaca obilježavanju 950. godine od prvog pisanog spomena grada Šibenika.

 

 

- Posebna čast nam je da ove godine imamo veoma dobrog propovjednika, a to je prof. Tonči Matulić, dekan KBF Sveučilišta u Zagrebu i on će predslaviti tri dana, petak, subota i nedjelja, to je dakle neposredna priprava pred blagdan. Pobožnosti počinju u 17 sati, sveta misa u 18 sati. Svaki dan nakon svete mise ili tijekom dana bit će neki sadržaj – kazao je franjevac.

 

Tako će prvog dana, u petak, 11. studenog, u Svetište hodočastiti članovi Katoličke malonogometne lige koja nosi ime svetog Nikole. Drugog dana, u subotu, 12. studenog, bit će otvorena izložba fotografija ''Put sandala'' autora Jasmina Fazlagića.
- Trećeg dana u Svetište će tradicionalno hodočastiti vjernici Zadarske nadbiskupije koje će biti u nedjelju popodne. To je što se tiče same trodnevnice. Na sam blagdan, 14. studenog, želja nam je svake godine da povezujemo gradove i mjesta, svetišta i ljude s našeg govornog područja tako da će na svetoj misi u 10.30 sati biti kulturno – umjetničko društvo iz Molva u Podravini. Zbog će pjevati na misi, a poslije mise imat će program – otkrio je prvi čovjek franjevačkog samostana s nadom u lijepo vrijeme tih dana.

 

Osim toga, na dan obilježavanja blagdana priprema se i procesija starim dijelom grada u 17.30 sati, a svetu misu u crkvi sv. Frane, ujedno i svetišta svetog Nikole predvodit će šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić.

 

Ono na što su šibenski franjevci, baštinici sv. Nikole u Šibeniku, posebno ponosni jest izložba fotografija 'Put sandala' koja svjedoči o životu prvog hrvatskog sveca nastala prema prvim izvješćima o mučeništvu.

 

 

Fotografije Jasmina Fazlagića snimane su u Šibeniku, na Skradinskom buku i u Bribiru, s oko 50-ak sudionika krajem rujna ove godine, a izložba će biti postavljena u dvorištu samostana sv. Frane, ukoliko vremenska prognoza posluži, s početkom u 19.30 sati.
- Jako smo ponosni na ovo, ako nije previše oholo reći. Zaista smo uložili puno truda u ovo. Ekipirali smo brojnu ekipu, okupili smo velik broj ljudi koji su sudjelovali u ovom – priznao je fra Ivan, dodajući da je na ideju da snimi fotografije kao vizualno svjedočanstvo života hrvatskog mučenika od vremena njegovog rođenja u Šibeniku, preko odlaska u Bosnu do smrti u Jeruzalemu, nakon što je vidio Fazlagičeve fotografije koje je napravio za karmeličane.

 

- To mi se veoma dopalo pa sam mu predložio bismo li mogli napraviti takvo nešto za svetog Nikolu Tavelića. Ne postoji nikakav ne igrani nego ni dokumentarni zapis. Odnosno onaj koji postoji je iz '70-tih godina i već je izlizan i ne postoji ništa slično gdje bismo vizualno predočili životni put svetog Nikole Tavelića. Bio je ovo veliki izazov i za autora, i za mene, ali i za cijelu ekipu – objasnio je franjevac.

 

 

Fotografije dimenzija 150x100 prati i popratni tekst s osvjetljenjem, a Šibenik nije jedina postaja na kojoj će se fotografije, za koje fra Ivan tvrdi da još ništa slično nalik njima u Krešimirovom gradu nije viđeno, trebale bi krenuti i na put što će ovisiti o zainteresiranima diljem Hrvatske.
 

Iz kategorije: Kultura