Datum objave: 26. Listopad 2016

Izložbom fotografija i filmom otkrivene tajne podzemlja krške ljepotice, Krke

Šibenik News
Šibenik News

Danas je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku svečano otvorena izložba fotografija Rijetka i endemska fauna Nacionalnog parka „Krka“ i prikazan dokumentarni film Krka – tajne podzemlja.

 

- Ova izložba rezultat je projekta kojeg je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ s nekolicinom zaštićenih područja razvila na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od početka godine u NSK prezentirali smo već dvije izložbe o Krki, a do kraja godine nas očekuje još jedna. Putem izložbi prezentiramo što Krka predstavlja i sve što ova krška ljepotica može ponuditi, a posjetitelje educiramo o nedostupnim dijelovima Krke - istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

 

Početkom speleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja je 1956. godine proveo akademik Mirko Malez. Prva sustavna istraživanja speleoloških objekata na području Nacionalnog parka „Krka“ proveli su djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva „Željezničar“ iz Zagreba 1989./90. godine. Do sada je istraženo više od sto speleoloških objekata, od kojih je 65 na području Nacionalnog parka „Krka“.

 

 

Početkom biospeleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja su šezdesetih godina 20. stoljeća proveli slovenski biospeleolozi. Opsežnija sustavna istraživanja provedena su tek 2005. godine, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba, i ona traju i danas.

 

Od speleoloških objekata na području Nacionalnog parka „Krka“ posebno se ističe špilja Miljacka 2, najduža topografski snimljena špilja na području NP „Krka“, istražena u dužini od 2 800 m. Sedrena špilja iza mlina, duga 124 m, vjerojatno je najduža špilja u fosilnoj (staroj) sedri u Hrvatskoj. Najdublja poznata jama na području Nacionalnog parka „Krka“ je Stara jametina na lijevoj obali Čikole, u blizini zaseoka Krnići (Konjevrate), istražena do dubine od 85 m. Trogrla jama, na desnoj obali Krke, petstotinjak metara nizvodno od Bilušića buka, po dubini druga jama na području NP „Krka“, špiljskog je tipa, s tri manja ulaza i raznolikim špiljskim ukrasima.

 

Dvije špilje, Oziđana pećina, na samom vrhu kanjona na lijevoj obali Krke, iznad Roškoga slapa, i Jazinka, na lijevoj obali rijeke Krke, nekoliko stotina metara nizvodno od srednjovjekovne utvrde Nečven, izuzetno su važne zbog brojnih arheoloških nalaza.

 

U speleološkim objektima NP „Krka“ zabilježeno je ukupno 175 svojti. Zakonom o zaštiti prirode, sve podzemne životinje su zaštićene. Dosadašnja istraživanja pokazala su veliku raznolikost živog svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, a na svjetlo dana iznijela su i nekoliko znanosti nepoznatih svojti, koje će se moći vidjeti na izloženim fotografijama i posterima.

 

- U NP „Krka“ živi trideset endema i četiri stenoendema čija se staništa nalaze samo ovdje. Od 175 podzemnih vrsta neke prezentiramo javnosti kroz film Krka – tajne podzemlja. Predstavljamo također četiri najatraktivnije špilje a početak filma govori o geološkim slojevima na Krki koji su bili važni u formiranju špilja. Film je izrazito edukativnog karaktera i moći će poslužiti za održavanje radionica s djecom - dodao je stručni voditelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

 

 

Film Krka – tajne podzemlja snimljen je u razdoblju od 2005. do 2015. u produkciji JU „Nacionalni park Krka“ i traje tridesetak minuta. U prvih deset minuta prikazuje zemljopisni smještaj rijeke Krke, u makroprostoru krša Dalmacije i čitavih Dinarida, geološke naslage na području Parka i nekoliko najatraktivnijih speleoloških objekata uz rijeku Krku. U ostalih dvadeset minuta prikazana su podzemna staništa i jedinstvena, ljudskom oku uglavnom nedostupna, špiljska fauna Nacionalnog parka „Krka”. Fauna je prikazana prema utjecaju činilaca okoliša u trima osnovnim područjima: ulaznoj zoni, zoni polumraka i zoni mraka, prema stupnju prilagođenosti organizama životu u podzemlju.

 

Izložba Podzemna fauna NP „Krka“ kao dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku svečano je bila predstavljena javnosti 23. rujna 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Hrvatskog biospeleološkog društva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba je prikazana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je NSK pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnog elementa hrvatske kulturne baštine. Podsjetimo se, u sklopu istog projekta od 7. do 24. lipnja 2016. u predvorju NSK gostovala je izložba Burnum – arheološko blago Krke.
 

Iz kategorije: Kultura