Datum objave: 20. Listopad 2016

Promocija 'Gazde', filma o stanju jedne nacije, i u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Redatelj filma  'Gazda' Darijo Juričan i autor istoimene knjige Saša Paparella u Šibenik i Split stižu 22. listopada, a film i dalje igra u kinima diljem Hrvatske, izvjestio je Hrvatski audiovizualni centar.

 

Film koji je podigao dosta prašine u Šibeniku će biti prikazan, dakle, u subotu, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić s početkom u 12 sati. 

 

Ulaz na projekciju i promociju knjige bit će besplatan, a organizator se nada da će publika donacijom podržati projekt.

 

Film i knjiga Gazda, redatelja Darija Juričana i autora Saše Paparella spomenik su hrvatskom poduzetničkom duhu od 1960-ih do danas. Djela su to koja veličaju kreativnost i neumornost trgovačko-proizvodnih snaga u Hrvatskoj i djelom se dotičnu najveće hrvatske korporacije Agrokor.

 

Ovaj dokumentarni film prvi je puta prikazan na Motovun Film Festivalu nakon čega je i ispunjen prvi cilj crowdfunding kampanje – da se prikupi 3.000 dolara za njegov dovršetak.  

 

Film Gazda nastajao je tri godine. Film je to o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u kojem se provlači priča redateljeva oca koji je 40 godina radio u Uni/Konzumu. Priča je to o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, ali i o neuspjehu i kako u njemu živimo, ističe redatelj filma. Iako se dotiče povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora, Gazda nije film o Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske. Film je to o stanju jedne nacije.


Odnosno.


Ljudevit Juričan je 40 godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Srednju školu obojica su završili na Kennedyjevom trg u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976. - Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Darija.

Dario je želio napraviti intervju s poslodavcem svoga oca, s Ivicom Todorićem, ali on to nije htio. Dariju, redatelju filma, nije preostalo ništa drugo nego da sam sazna odgovore. U filmu se traže odgovori na pitanje kako se postaje gazda u Hrvatskoj.



Redatelj i producent filma je Dario Juričan, scenarist Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, izvršni producent Bojan Radanović, asistenti redatelja Igor Jelinović i Josip Lukić, animatorica Juliana Kučan, oblikovanje zvuka Tihomir Vrbanić, oblikovanje slike Luka Sepčić, DCP – Bold studio.



Dodajmo i to kako uz film 'Gazda' stiže istoimena knjiga autora Saše Paparella koja u 32 poglavlja kao mali self help vodič prezentira kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Komplementarna je filmu i ne prati nužno njegovu strukturu.


Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i crowdfunding kampanjom, a knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom. 

Iz kategorije: Kultura