Datum objave: 19. Listopad 2016

Marina Čalić Polegubić pokrenula Čitateljski klub osluškujući navike članova Knjižnice

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenik dobiva Čitateljski klub na inicijativu Marine Čalić Polegubić, djelatnice Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', a njenu ideju podržao je Vilijam Lakić, ravnatelj Knjižnice kao i članovi, ljubitelji pisane riječi.

 

- Na ideju sam došla još otkako radim u Knjižnici, uskoro će biti četiri godine, nakon što sam vidjela da mnogo naših korisnika kad vraćaju knjige vole o njima popričati, pitaju nas za mišljenje – otkrila je Marina koja će ujedno biti i voditeljica, moderatorica Kluba za koji se priprema uz pomoć savjeta kolega iz drugih knjižnica te priručnika napisanog upravo za osnivače čitateljskih klubova što, kaže Marina, svjedoči o tome kako su ovake inicijative popularne u Hrvatskoj.


Upis u Klub je u tijeku, traje do 25. listopada, a dosad se prijavilo četrnaest osoba, sve same žene.

 

- Da, to me je fasciniralo. Nijedan muškaraca pa makar da se zabunio pa upisao – u šali će poduzetna djelatnica Narodnog odjela Knjižnice, dodajući:

 

- Mislila sam da bude jedna grupa od deset članova no već sad ima dosta prijavljenih, a do kraja upisa ostalo je još tjedan dana pa vjerujem da ćemo se morati podijeliti u dvije grupe. Nalazit ćemo se jednom mjesečno, razgovarat ćemo o pročitanom, o osjećajima koje je knjiga izazivala dok smo je čitali. Bit će to čitanje s olovkom u ruci – kratko je pojasnila.

 

Prvi sastanak članova Čitateljskog kluba najavljen je za 26. listopada. Bit će to prvo upoznavanje ljubitelja knjiga, a zajednički bi se trebala izabrati i prva knjiga o kojoj će se razgovarati u ugodnom društvu u prostorijama šibenske Gradske knjižnice.

 

Neki od naslova koje će Marina predložiti jesu knjige razvrstane po kategorijama poput 'Žene Nobelovke', 'Zabranjena djela', 'Nepoznata djela poznatih autora' ili 'Prisjetimo se lektire' s tim da će i članovi moći predložiti nešto svoje, a čitat će se ono što većina prihvati.  Jednomjesečni susreti članova Čitateljskog kluba trebali bi se odvijati tijekom popodnevnih sati, ideja je da traju oko 1,5 do 2 sata, a potrajat će sve do početka ljeta kada bi i prvi Čitateljski klub za punoljetne trebao na pauzu.


Već na početku priče, njena inicijatorica je zadovoljna reakcijom onih kojima je namijenjena pa nema razloga sumnjati da se u pozitivnom tonu neće nastaviti tijekom hladnih mjeseci. Čitateljski klub odličan je način za skratiti duge zimske sate.
 

Iz kategorije: Kultura