Datum objave: 18. Listopad 2016

Dva kratkometražna filma pirovačkog umjetnika Dalibora Barića u programu 'Kratke slike'

Šibenik News
Šibenik News

Dva kratkometražna filma pirovačkog redatelja, scenariste, kompozitora i autora animacije, Dalibora Barića bit će prikazana u okviru redovnog programa i projekta Kratke slike u zagrebačkom MM centru SC-a.

 

Barićeva dva filma 'Amnezijak na plaži' i 'Marinebad first aid kit' bit će prikazana u sklopu Hrvatskog svemirskog programa te je dio od ukupno sedam kratkih filmova koliko će ih biti prikazano, a koji svoju inspiraciju pronalaze u znanstvenoj fantastici.

 

Znanstveno fantastični žanr, žanr bez jasnih definicija, u neprekidnoj potrazi za vlastitim teorijskim identitetom, pojavio se 1950-ih uz pomoć drugoga žanra, filma strave. Može ga se vidjeti uglavnom u komercijalnim kinematografijama, a organizatore Kratkih slika zanimalo je što se dogodilo kada su njegove tragove pronašli u hrvatskim eksperimentalnim filmovima.

 

Na rasporedu su: Amnezijak na plaži, (r. Dalibor Barić), Planemo (r. Veljko Popović), Levijatan (r. Simon Bogojević Narath), Marinebad first aid kit (r. Dalibor Barić), Acceleration (r. Andrej Rehak), A.D.A.M. (r. Vladislav Knežević), K 3 čisto nebo bez oblaka (r. Mihovil Pansini). Nakon filmova slijedi razgovor s filmskim kritičarem Silvestrom Miletom o spoju žanrovskih odrednica i energija eksperimentalnog filma. Razgovor moderira Vedran Šuvar.

 

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film. 

 

Dodajmo i to da je Barić nagrađivani autor koji je prošle godine na Pula Film Festivalu ponio nagradu 'Vedran Šamanović' uz obrazloženje žirija da se nagrada dodjeljuje: “filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu”

Iz kategorije: Kultura