Datum objave: 17. Listopad 2016

FOTO: Rezidencija Jurja Dalmatinca:Portal kuće Berović u Camerinu uskoro u novom ruhu

Šibenik News
Šibenik News

Započeli su radovi na obnovi portala i grba Orsini na kući Berović u Ulici Jurja Dalmatinca na Gorici u Šibeniku. Radove je iniciralo Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, a financira ga Ministarstvo kulture s iznosom od 30 tisuća kuna. 

 

Portal je tijekom vremena potamnio uslijed atmosferskih utjecaja i nečistoće iz zraka. Prošlog tjedna započeta je konzervatorska restauracija istoimenog portala od strane izvođača TRAVEJ d.o.o. Zadar. Restauratorski radovi uključuju konzervaciju i čišćenje portala s grbom Orsini.

 


Navedeni portal je od posebnog značaja zbog pretpostavke da je kuća pripadala Jurju Dalmatincu, kiparu i graditelju velebne katedrale sv. Jakova.

 

Kuća Berović je sklop kuća sagrađen na gradskom bedemu prema moru na strmoj litici. Dva istočna objekta u nizu su jednokatna prema ulici na sjeveru, s krovištem na dvije vode, pokrivena kupom kanalicom.

 

 

Sjeverna fasada je ožbukana s jednostavnim otvorima i romaničkim portalom. Južno pročelje je naslonjeno na gradski bedem gdje se vide tragovi kruništa i fragmenti zazidanog gotičkog prozora. Dalje se nastavlja dvorište ograđeno zidom s renesansnim portalom, u središtu nadvratnika je lik medvjeda girlandama povezan sa simbolima klesarskog zanata.

 

 

U dvorištu je sačuvana barokna bunarska kruna s grbovima obitelji Priuli i Tiepolo.  Dodajmo i to da Ulica Juraj Dalmatinac nosi povijesno ime Camerino te da je krase epiteti najduže, najuže i najstarije ulice u starom Krešimirovom gradu. 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Kultura