Datum objave: 10. Listopad 2016

Pirovačko Kino Mediteran donosi dokumentarac 'Gazda'

Šibenik News
Šibenik News

Nakon hrvatske premijere, 4. listopada, film redatelja Darija Juričana 'Gazda' krenuo je u distribuciju diljem Hrvatske, a 15. listopada prikazuje se i na platnu Kino Mediteran u Pirovcu

 

Dugometražni dokumentarac koji je dignuo prašinu u javnosti jer su u njemu mnogi prepoznali glavni lik kao Ivicu Todorića, na rasporedu je u 21 sat. Ulaznice su u prodaji prije projekcije na ulazu u kino. 

 

Film Gazda nastajao je tri godine. Film je to o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u kojem se provlači priča redateljeva oca koji je 40 godina radio u Uni/konzumu. Priča je to o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, ali i o neuspjehu i kako u njemu živimo, ističe redatelj filma. Iako se dotiče povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora, Gazda nije film o Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske. Film je to o stanju jedne nacije.

 

Ili, još. 

 

Ljudevit Juričan je 40 godina radio u Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Srednju školu obojica su završili na Kennedyjevom trg u Zagrebu, a prvo dijete su dobili 1976. - Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Darija.

 

Dario je želio napraviti intervju s poslodavcem svoga oca, s Ivicom Todorićem, ali on to nije htio. Dariju, redatelju filma, nije preostalo ništa drugo nego da sam sazna odgovore. U filmu se traže odgovori na pitanje kako se postaje gazda u Hrvatskoj.

 

Redatelj i producent filma je Dario Juričan, scenarist Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, izvršni producent Bojan Radanović, asistenti redatelja Igor Jelinović i Josip Lukić, animatorica Juliana Kučan, oblikovanje zvuka Tihomir Vrbanić, oblikovanje slike Luka Sepčić, DCP – Bold studio.

 

Dodajmo i to kako uz film 'Gazda' stiže istoimena knjiga autora Saše Paparella koja u 32 poglavlja kao mali self help vodič prezentira kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Komplementarna je filmu i ne prati nužno njegovu strukturu.



Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i crowdfunding kampanjom, a knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom. Prvi primjerci knjige simbolički su poklonjeni zagrebačkoj javnoj knjižnici Bogdan Ogrizović i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Knjiga će biti poklonjena svim knjižnicama Grada Zagreba.

 

Producent i distributer filma te nakladnik knjige je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

Iz kategorije: Kultura