Datum objave: 03. Listopad 2016

U središtu pozornosti: Šibenik domaćin svečanom otvorenju manifestacije Mjesec hrvatske knjige

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Svečano otvorenje kulturne manifestacije na nivou Hrvatske 'Mjesec hrvatske knjige' bit će u Šibeniku zbog čega će Krešimirov grad 15. listopada biti u centru pozornosti kulturne javnosti Lijepe Naše, a najavljen je dolazak ministra kulture RH ili nego od predstavnika resornog ministarstva.

 

Manifestacija, dakle, počinje 15. listopada i traje točno mjesec dana, do 15. studenog, a jedan od razloga zašto je Šibenik dobio domaćinstvo je i obilježavanje 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada u ispravi vlada hrvatske države - kralja Petra Krešimir IV.. No to nije jedini razlog.

 

- Sami organizatori su predložili da svečano otvorenje bude u Šibeniku kad su čuli za veliku obljetnicu, a s druge strane naša Knjižnica obilježava 150. obljetnicu Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku što nije mala obljetnica, a Čitaonica je bila na istom mjestu na kojem se danas nalazi Knjižnica - pojasnio je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice koja, kako doznajemo, priprema iznimno bogat i značajan program povodom Mjeseca hrvatske knjige čija je, pak, središnja tema i moto Mjeseca hrvatske knjige je ' Čitam 100 na sat'.

 

Svečano otvorenje održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku s početkom u 12 sati, a kratko predavanje pod nazivom 'Tisućljetni Šibenik' održat će  dr. sc. Ivice Poljička, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika. Nastupit će Kulturna udruga 'Šibenske šuštine' koje će izvesti tradicionalno šibensko mutavo kolo, a nastupit će i klapa Sebenico.

 

Osim toga, u prostorijama Knjižnice bit će postavljene izložbe i to ' Šibenik očima stranaca' koja uključuje karte, mape, litografije i drugo. 

 

- Radi se o kartama, mapama, litografijama na kojima je prikazan Šibenik, a što se nalazi u fundusu Knjižnice. To smo godinama kupovali. Veoma nam je važna i izložba Vladimira Kirina koja je zapravo već otvorena, a za koju postoji veliko zanimanje Šibenčana, ali i knjižničara koji će tri dana prije otvorenja manifestacije boraviti u Primoštenu na Skupštini Društva knjižničara, a koji su pokazali interes da je razgledaju - otkrio je Lakić, dodajući da ništa manje važna nije ni treća izložba koja će biti otvorena u povodu Mjeseca hrvatske knjige, a riječ je o izložbi 'Knjigom (p)o knjigama, knjižnicama, knjižarama'...

 

S obzirom na bogat program svečanog otvorenja te niz najavljenih gostiju, Lakić je uvjeren kako će Šibenik sredinom listopada biti pun zaljubljenika u lijepu pisanu riječ koju slavi jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, u organizaciji Knjižnice grada Zagreba. 

 

Iz kategorije: Kultura