Datum objave: 25. Rujan 2016

Umjetnici se vraćaju kući: Zajednička izložba autora koji su krenuli u svijet iz Šibenika

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U tjednu pred nama, a u Studiju Galerije sv. Krševana u Šibeniku čeka nas zanimljiva izložba jednostavnog naziva '5'. Broj odgovara broju autora čiji će radovi biti izloženi pogledima i procjenama posjetitelja, a sve su redom umjetnici čiji je život i rad na ovaj ili onaj način vezan uz Krešimirov grad.

 

RIječ je o Aniti Cella Cellić, Jerku Macuri, Mileni Mikulandri, Danijelu Srdarevu te Darku Vidačkoviću. Zajednička izložba bit će otvorena u utorak, 27. rujna, s početkom u 20 sati.

 

Pet autora, pet različitih umjetničkih poetika i jedan grad, duboko uctan u njih


Postoje mjesta koja se neposrednom lakoćom upišu u nas, koja odišu kulturom i poviješću bez prevelika truda, ne ostavljajući pritom nikoga ravnodušnim. Gradovi su to čije ulice i vedute pripovijedaju skrivene priče velikana koji su njima prošli. Odrasti i fomirati se u gradu koji je izrodio Vrančića, Šižgorića i Dalmatinca, ispred Kneževa dvora i podno sv. Mihovila, pod budnim okom Dalmatinčevih sugrađana na vijencu katedrale sv. Jakova nosi privilegiju i izazov. Izazov i odgovornost stvaranja u okružju takvih velikana.

 

Nakon godina izbivanja, studija i stvaranja te uspješnih karijera van rodnog Šibenika, pet autora - Cella Anita Celić, Jerko Macura, Milena Mikulandra, Danijel Srdarev i Darko Vidačković - vraćaju se svome gradu da bi opravdali očekivanja.

 


Stvarajući autor neizbježno upisuje dio sebe u djelo. Način je to komunikacije, kako s okolinom, tako i sa samim sobom, sa slojevima ispisane podsvijesti u koju su utkana naša znanja i iskustva. Ponekad je ta komunikacija direktna, a ponekad prenesena, no svakako nema intimnijeg posezanja prema van od autoportreta.

 

Cella Anita Celić u Autoportretu vješto poseže upravo za metaforičkim sredstvima ne bi li na tragu starih civilizacija svoje pravo "ja" iskazala kroz animalne simbole, u formi impozantnog, monumentalanog totema koji u sebi nosi delikatnost izrade kolaža i prolaznost papirnatog materijala. Totem, koji sam po sebi nosi višestruko značenje, u Cellinom slučaju spaja snagu duhovnog i prolaznost materijalnog, zemaljskog stemljenja.

 

Tri su glavna elementa: vuk, stablo i vrana. Naizgled snažne jedinke, vođe i predatori, u sebi kriju i štite krhka bića: pticu s insektima u flori, srce i sovu, ne bi li se u ukupnom kadru spojili u "nježnog diva", glavnog zaštitnika i duhovnog dvojnika autorice - kita. Cellin Autoportret poetična je metafora postojanja te slojevit i senzibilan rad koji nas uvodi u složene sfere ljudske svijesti, progovarajući o intimnim stremljenjima i strahovima.

 


Polazeći od promatranja neposredne okoline u svojevrsnom ritualnom ponavljanu dok iscrtava sve otoke hrvatske obale u tri boje Jerko Macura provocira naš ustaljeni pogled na prirodu i život u cjelini. Opetovanim ponavljanjem tjera nas da propitujemo ono što nam se daje i što smatramo činjeničnim. Ujedno, autor nas uvlači u svoje unutarnje preispitivanje bitka i istinskih vrijednosti te daje novi pogled na prolazak vremena i odnos čovjeka spram prirode.

 

Sigurnim potezom uz minimalistički pristup on s geometrijskom preciznošću ispunjava kadrove. Iz razvedenosti obale i geografskih, gotovo kartografskih, realnosti otoka kod rada RGB, u crtežima pak stvara sasvim nove nadrealne svjetove, pejsaže pobjegle iz futurističke podsvijesti, ili pak iz autorove vizije utopijske stvarnosti.

 


U središtu zanimanja Milene Mikulandre svakako je poigravanje s formom. Njezine su skulpture potraga za materijalizacijom efermernih trenutaka života, sjećanja, osoba i događaja nad kojim zamišljeno stojimo. Skidajući sloj po sloj, Milena svoje motive ogoljava do elementarnog sentimenta, najjasnije vidljivo u ciklusu Brat. Autoricu intrigira kako postići da skulptura nije oblik kojim izražavamo emociju, već emocija koja priča sama o sebi. I upravo takvo razmišljanje rezultiralo je skulpturama intimnog sadržaja u različitim materijalima.

 

Naravno, raznovrsni kiparski materijali omogućili su joj različite pristupe istoj problematici što je rezultiralo zavidnom tehnikom izrade i drugačijim senzibilitetom prema materiji te u konačnici novim pristupom i načinom analize teme.

 


Možda nema boljeg načina za reminiscencijom nad Mlecima i ljepotom njihovih gradova od reinterpretacija jednog od najzanimljivijih motiva povijesti umjetnosti - magičnog bestijarija. U svom ciklusu Bestijarij – bestijarij venecijanskih kanala. Danijel  Srdarev opravdava iskazano povjerenje, jer njegov imaginarij naprosto izmiče gledatelja s mjesta u slobodi ekspresije i staloženosti kompozicije. Prikazi impresivnih životinja uvlače nas u prividno poznati svijet prikazan kroz jednu vrlo osobnu prizmu.

 

Prikazane bestije mirnoćom tona dale bi zavarati, međutim u minucioznim detaljima, akcentima boje i onomatopejičnim uzvicima krije se njihova oštrina i živost. Ono što obuzima svakako je lakoća s kojom autor pristupa temi, a način kombiranja tehnika i motiva samo je potvrda njegove vještine.

 


U produžetku dnevnog boravka Darka Vidačkovića pucao je pogled na jug, preko pruge, luke i dizalica, sve do Kornata. Gomila momenata i fokus pogleda usmjerenog prema luci, s lučkim dizalicama koje dominiraju slikom šibenskog zaljeva. I tako 23 godine. Sve do jednog dana kada je pogled postao kadar, a poznata okolina okosnica Vidačkovićevog eksperimentalnog filma Machinae Novae 002. Nije za iznenaditi da je izabrao upravo eksperimentalni film koji po svojoj prirodi daje slobodu i mogućnost impresijama iz dubine da isplivaju na površinu.

 

U tom veličanstvenom izronu mehanička tijela strojeva su zaživjela uz poznati zvuk luke: brujanje, šumove, prekrcavanja, viku i visoko-frekventno škripanje beskonačne kolone teretnih vlakova. Vizualno zanimljivi i tehnički dorađeni u formalnom pristupu Vidačkovićevi filmovi na sličnom su tragu, ishodište nalaze u introspektivnoj sferi da bi potom postali opće mjesto u kojem se gledatelj prepoznaje. Tako na primjeru rada Fliper opisuje putanju, koja bi mogla biti i životni put nekog pojedinca, od jednostavnog početka i neočekivanih obrata, do međupovezanosti svih stvari.


Karla Pudar
 

Iz kategorije: Kultura