Datum objave: 21. Rujan 2016

Još uvijek živi ideja o podizanju točke mira u Šibeniku, čeka se struka da je digne na višu razinu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan mira, a šibenski arhelog, muzejski savjetnik i nagrađivani fotograf, Željko Krnčević svojedobno je imao ideju o podizanju točke mira na području Šibenika, točnije na tvrđavi sv. Ivana. 

 

Kako sv. Ivanu, poznatijem kao Tanaja slijedi obnova financirana novcem fondova Europske Unije, upitno je hoće li se ta točka zaista naći tamo, no ideja i dalje tinja i dalje živi. 

 

- U zadnje vrijeme nije se ništa oko toga radilo jer treba napraviti Tanaju, a u međuvremenu bi valjalo malo o tome porazgovarati. Dao sam ideju, a njenu realizaciju predajem u ruke stručnjacima, struci koja će je dignuti na višu razinu. Idemo bez forsiranja, ali zalažem se da ideja ostane - potvrdio nam je Krnčević.

 

Ukoliko ne bude smještena na području Tanaje, Krnčević bi je radio vidio na nekom sličnom mjestu koji bi bilo svojevrsno spajanje teatra apsurda, odnosno da točka mira svoj dom nađe na mjestu koje je u prošlosti bilo mjesto ratovanja. 
 

Kao alternativnu lokaciju vidi tvrđavu sv. Nikole na moru, u kanalu sv. Ante ispred Šibenika, a ne odbacuje ni mogućnost postavljanja točke mira na Šibenskom mostu kao točke koja je odigrala važnu ulogu u obrani Šibenika tijekom Rujanskog rata 1991. godine.

Iz kategorije: Kultura