Datum objave: 18. Rujan 2016

Nedjelja je za Azimut: Večeras predavanje na temu dubinske analize snova

Šibenik News
Šibenik News

Psihološka analiza snova naziv je predavanja koje će se održati ove nedjelje, 18. rujna, u caffe baru  i klubu Azimut, u Šibeniku. 

 

Predavanje s početkom u 19 sati održat će Slobodan Nikolić, dubinsko - psihološki analitičar snova, osnivač i voditelj Centra za dubinsko - psihološko istraživanje snova IMAGO, prvog takve vrste na području Balkana. 

 

Ako vas zanima... 

 

Psihološka ili točnije, dubinsko-psihološka analiza snova se kao znanstvena metoda veže na teoriju psihoanalize Sigmunda Freuda koji je snu kao fenomenu, skupa s njegovim mogućim značenjima, pristupio sistematično i ozbiljno.

 

Znanstveno proučavanje nastavili su C.G. Jung, Alfred Adler, Medard Boss, Leopold Szondi i mnogi do danas, s tim da su se neki bavili analizom sadržaja dok su one druge više zanimala dublja značenja snova i njihove implikacije na živote snivača.

 

Mnoge današnje psihoterapijske škole koriste snove poput psihoanalize, jungovske analize, gestalta, egzistencijalista i drugih, a san pritom tretiraju kao pomoćno sredstvo u terapijskom procesu, iako on može biti iskorišten kao dijagnostičko, etiološko, prognostičko, ali i terapijsko sredstvo kojem ništa drugo nije ravno. Polazeći od povijesti analize snova, preko začetnika znanstvenog proučavanja snova, upoznat ćemo se s nedostacima svake od tih analiza kao i s činjenicom zašto nam praksa pokazuje da iz sna možemo dobiti neprocjenjive informacije.

 

Pod uvjetom da se snu pristupi oprezno i bez predrasuda, služeći se dijalektičkim pristupom, tj. ravnopravnim dijalogom između snivača i analitičara putem čega se otkriva puno značenje sna, a ono jednako nadilazi i sva praznovjerja i sve znanstvene teorije o snovima.
 

 

Spomenimo i to da je Slobodan Nikolić veliki zaljubljenik u stvaralaštvo šibenskog umjetnika, glazbenika Arsena Dedića s kojim je za njegova života bio u kontaktu, a kojeg je, pak, oduševila Slobodanova izložba fotografija nastalih na jednom od Arsenovih koncerata u Zagrebu.

 

Također, kao pjesnik, Slobodan je sudjelovao u manifestaciji Šumski pjesnici koji se nekoliko zadnjih godina održavaju u istarskim Butorima, u organizaciji Udruge Fotopoetika, sa sjedištem u Šibeniku, a čiji je nedjeljiv dio šibenska (puto)pjesnikinja, prevoditeljica i književnica Maja Klarić.

 

 

 

Naslovna fotografija: Bruneel, Dreamwalking

Iz kategorije: Kultura