Datum objave: 12. Rujan 2016

Strani novinari impresionirani desetogodišnjom šibenskom glumicom, Janjom Avdagić

Šibenik News
Šibenik News

Kratkometražni igrani film 'Po čovika' u subotu je premijerno prikazan unutar sekcije Kratki rezovi (Short Cuts), natjecateljskom programu kratkometražnog filma 41. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

 

Premijeri su prisustvovali redateljica Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović, glavna glumica Janja Avdagić te francuska koproducentica Hélène Mitjavile. Mnogo se govorilo o nastupu Janje Avdagić, 10-godišnje Šibenčanke kojoj je ovo bilo prvo iskustvo pred kamerama.

 

- Strani novinari bili su impresionirani činjenicom da tako mlada osoba ima kapacitet da dočara kompleksnost onoga što se događa: da dozira svoju ljutnji tako da vidiš da će prije ili kasnije eskalirati - izjavile su Kumrić i Hrgović.

 

Janja Avdagić, koja je film prvi puta pogledala u Torontu, komentirala je svoj iskustvo.

 

- Bilo mi je super na premijeri. Dok sam gledala sebe na velikom platnu na festivalu jako sam se smijala skoro svaki put kad se pojavim i nešto kažem. Drugi filmovi koje sam vidjela bili su mi malo dosadni - iskrena je desetogodišnja djevojčica koju je na castingu odabrala još jedna šibenska kazališna glumica i casting menadžerica, Orijana Kunčić.

 

Film 'Po čovika' nastao je u sklopu projekta Jedna slika iz Domovinskog rata, koji su pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar, film je izazvao značajan interes novinara i publike, a projekcija je bila popraćena velikim pljeskom.

 

Po čovika smješten je u Dalmatinsku zagoru u jesen 1991. godine, a prati dvije djevojčice koje iščekuju povratak svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao zatvorenik u logoru.

 

-Rat je nešto toliko veliko da djeluje gotovo apstraktno. Ovoj temi nastojala sam pristupiti na mikrorazini, koncentrirati se na iskustvo stradavanja, traume i gubitka. Mislim da priča zbog toga komunicira i s gledateljima koji nemaju veze s našim prostorima - izjavila je redateljica Kristina Kumrić povodom premijere filma koji se snimao na području Šibensko - kninske županije, u Unešiću i mjestu Bilići.

 

Film je izazvao značajan interes stranih novinara: pozitivne recenzije filma objavljene su na nekoliko specijaliziranih filmskih portala, a kanadski magazin The Gate istaknuo ga je kao jedan od 25 najboljih krakometražnih filmova od preko stotinu koliko će ih se prikazati na ovogodišnjem izdanju TIFF-a

 

- Ono s čime se gledatelji mogu najlakše poistovjetiti nije nužno direktno iskustvo rata, nego traume i gubitka - objasnila je Maja Hrgović, spisateljica i novinarka koja je inspiraciju za film pronašla u događaju iz vlastitog djetinjstva.

 

- Ovdje o filmu mogu pričati puno otvorenije i ležernije, jer razgovaramo o temama kojima se priča zaista bavi, a to su odrastanje, odnosi u obitelji, patrijarhat, povrijeđeno muško dostojanstvo i šutnjama koje sve to prate. Mislim da su to elementi zbog kojih ova priča nadilazi lokalne okvire - dodala je. 

 

'Po čovika' prikazuje se u sekciji Kratki rezovi (Short cuts), natjecateljskom programu kratkometražnog filma Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, čije se 41. izdanje održava od 8. do 18. rujna 2016. O pobjednicima će odlučivati američki scenarist i redatelj Abteen Baghery, kvebeški filmaš Jeff Barnaby te francuska redateljica Eva Husson, koja je prošle godine na TIFF-u prikazala prikazala svoj kontroverzni dugometražni prvijenac BangGang (A Modern Love Story).

 

Uz Po čovika, na ovogodišnjem TIFF-u prikazat će se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Kada se moj otac pretvorio u grm nizozemske redateljice Nicole van Kilsdonk (program Kids) i Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua (program Masters), dok je hrvatska producentica Anita Juka sudjelovala u programu Producers Lab, koji organizira European Film Promotion.

Iz kategorije: Kultura