Datum objave: 09. Rujan 2016

Petak na Fališu: Priča o snu koji su nam prodali, a koji nikad nećemo živjeti

Šibenik News
Šibenik News

Treći dan festivala ljevice i alternative bit će posebno zanimljiv i to zbog inozemnog gosta u liku i djelu Paula Masona, britanskog novinara i pisca. Što još donosi Fališ na Maloj loži čim se spusti mrak, pogledajte u nastavku:

 

20:00 sati:

Čuvari sjećanja: Muzej oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu
(predstavljanje projekta i okrugli stol; Zoran Restović, Josip Jagić, Davorka Blažević; Mala loža)


21:00 sat:

Marx nije mrtav
(promocija knjige Damira Pilića; Damir Pilić, Kruno Lokotar; Mala loža)


22:00 sata:

Postkapitalizam: vodič za našu budućnost
(predavanje Paula Masona i razgovor s publikom; Paul Mason, Srećko Horvat; Mala loža)

 

O sudionicima:


Zoran Restović rođen je 1953. u Nerežišću na Braču, od osnovnoškolskih dana živi u Šibeniku. Predsjednik je Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije. Inicijator je otvaranja Muzeja oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu u Šibeniku o čemu će i govoriti na 4. FALIŠ-u.


Otvaranje Muzeja planirano je 3. studenoga, na Dan oslobođenja Šibenika od fašističke okupacije.


Damir Pilić rođen je 1969. godine u Šibeniku, što malo Šibenčana zna, dok mu tu činjenicu dio navijača Hajduka upisuje u mane. Odrastao je u Splitu, diplomirao psihologiju u Zagrebu. Još kao student počeo je surađivati sa Slobodnom Dalmacijom. Nakon privatizacije tog lista, priključuje se novinarima koji osnivaju Feral Tribune i u njemu obavljuje do 1997. Autor više publicističkih i proznih djela: “Na mladima svijet zastaje”, “Torcida: Pogled iznutra”, “Dedal na iglama”, „Đavo prvo pojede svoju majku“, „Splliting“.

 

Piše za Slobodnu Dalmaciju, živi u Splitu. Na FALIŠ-u nije prvi put.

 

Paul Mason je britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, a u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, „Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost“ tvrdi: „Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti“.


U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem, slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa.

Iz kategorije: Kultura