Datum objave: 07. Rujan 2016

Počelo snimanje filma '950 godina Šibenika', Društvo će zbog obljetnice u Bruxelles

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Od 8. do 16. rujna u Šibeniku se snima dokumentarno - igrani film '950 godina Šibenika' u koprodukciji Društva za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' i Hrvatske radiotelevizije, a u režiji i prema scenariju Zdravka Budaka.

 

Za potrebe nastanka filma tražili su se statisti, točnije njih 60-ak (muškaraca, žena i djece), a prijava i casting održavali su se u prostorijama zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.


- Ide odlično. U samo pola sata od početka prijava, javilo nam se oko 30 ljudi, a još ih se najavilo. Istovremeno traje i casting koji odrađuje djelatnica HRT-a koja određuje tko zadovoljava potrebne uvjete i za koju ulogu. Sutra kreće snimanje. Odnosno, krenulo je već danas, na tvrđavi sv. Mihovila, ali bez statista - kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva.


Kadrovi za film koji će biti premijerno prikazan oko Božića, 25. prosinca, već ove godine, snimat će se na različitim lokacijama od Muzeja grada Šibenika, tvrđava, katedrale sv. Jakova, a kako će film pokriti sva relevantan životna područja u kojima su Šibenčani tijekom stoljeća ostavili trag, poput umjetnosti, urbanizma, glazbe te sporta filmska ekipa snimat će i Veslački klub Krku te na Baldekinu uz spomenik Draženu Petroviću i pripadajući sportski teren.


Ili, kako objašnjava Grubić, film '950 godina Šibenika' bit će filmski prikaz identiteta Krešimirovog grada u čijem će otkrivanju sudjelovati brojne osobe iz šibenskog javnog života poput Ivice Poljička, Ive Mikuličina i mnogih drugih.

 

Ovim filmom, Društvo je željelo dati svoj doprinos obilježavanju 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika, a u tome su im uvelike pomogli i brojni Šibenčani, odnosno lokalne tvrtke poput resorta Solaris, Gradski parking d.o.o. ili, pak, Marende.

 

Veliki obol dat će i statisti koji svoj glumački dio odrađuju volonterski, a nikomu među njima to nije teško 'palo, doznajemo od prvog čovjeka Društva koje je još prije godinu dana došlo na ideju da snimi film.


- Odlučili smo raditi velike projekte, a nakon tvrđava, htjeli smo i nešto takvo za rođendan grada. Imali smo nekoliko ideja, a na kraju smo pomislili zašto to ne bi bio film kao što je Sinj napravio za Alku, a Dubrovnik za Dubrovačku Republiku - otkriva Grubić koji će s članovima Društva, a povodom obilježavanja 950. obljetnice, otići i u Bruxelles kako bi tamo predstavio uradak.

 

- Išli smo tragom Sinjske alke. Alkari su bili u Bruxelles pa ćemo slijediti njih - poručio je Grubić.

 

Iz kategorije: Kultura