Datum objave: 07. Rujan 2016

Nemoj da FALIŠ: Donosimo program prvog dana festivala alternative i ljevice

Šibenik News
Šibenik News

Četvrti Festival alternative i ljevice u Šibeniku počinje danas. Evo rasporeda:


18:00 sati,  Fališ All Star


(izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith & Jerry Garcie; Vojo Šindolić, Kruno Lokotar; Studio Galerije sv. Krševana/ ex. Galerija Matija)


20:00 sati,  Labrotorijska pretraga i službeno otvaranje Festivala


(performans Siniše Labrovića; Mala loža)


20:30 sati, Slana zemlja


(promocija romana Jasmina Imamovića; Jasmin Imamović, Emir Imamović; Mala loža)


21:30 sati,  Yes Man Are Revolting


(hrvatska premijera dokumentarnog filma; Mala loža)

 

O izložbi:


Izloženi radovi iz fundusa Voje Šindolića pokazuju skriveniju umjetničku stranu Boba Dylana, Jerry Garcie i Patti Smith. Otkrivaju ih kao multidisciplinarne premda likovnost nije njihov prvi umjetnički izbor. Pokazuju da su se mogli razvijati i u tom smjeru. Izloženo kompletira sliku o ovim umjetnicima, materijalan je prilog i skriven uvid u njihove opuse.


O sudionicima:


Siniša Labrović (1965., Sinj) vizualnim umjetnostima bavi se od 2000. godine. Izlagao je na desecima samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu i Umjetničke galerije u Dubrovniku. Izlagao je i na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. godine te predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine, zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.


Jasmin Imamović (1957. Brčko) je bosanskohercegovački političar i književnik. Aktualni je načelnik općine Tuzla i član Predsjedništva i Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Piše romane, novele, eseje, scenarije i radio drame. Romani "Ubijanje smrti" (1994) i "Besmrtni jeleni" (1996) nagrađeni su Prvom nagradom na tradicionalnom međunarodnom skupu izdavača i kulturnih fondacija održanom u Pazinu u maju 1999. Kao pravnik objavio je tri knjige i dvadesetak radova iz oblasti evidencije nekretnina i stvarnih prava na njima. Djela su mu prevođena na engleski, poljski, njemački i francuski jezik. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i predsjednik Organizacijskog odbora tuzlanskih književnih susreta "Cum grano salis" u okviru kojih se dodjeljuje nagrada za najbolji regionalni roman "Meša Selimović".


O filmu:


Posljednjih 20 godina zloglasni aktivisti YesMan iscenirali su urnebesne prevare kako bi privukli pažnju javnosti na zločine velikih korporacija, koje beskrupulozno ugrožavaju životnu sredinu. Naoružani samo polovnim odijelima i nedostatkom srama, ovi ikonoborački revolucionari laganjem se infiltriraju u svijet poslovnih ljudi i državnih institucija, u cilju razotkrivanja stvarne opasnosti svijeta vođenog pohlepom.


Redateljica filma Laura Nix nezavisna je umjetnica, posvećena proučavanju ekscentričnih i provokativnih likova i tema. Njezini filmovi prikazivani su na prestižnim svjetskim festivalima, poput američkog Sundance-a i najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma koji se održava u Nizozemskoj, IDFA. Film „YesMan su revoltirani“ prikazan je 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, 2015 i Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u New Yorku, DokNYC.

 

Festival alternative i ljevice Šibenik održava se od 7.-10. rujna, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Nacionalnog parka „Krka“, Grada Šibenika i Turističke zajednice Šibenik.
 

Iz kategorije: Kultura