Datum objave: 10. Kolovoz 2016

Sjajan uspjeh: Mlade šibenske glumice Leonarda i Janja na festivalu u Torontu

Šibenik News
Šibenik News

Kratkometražni 'Po čovika' redateljice Kristine Kumrić u kojem su glavne uloge odigrale mlade šibenske glumice Leonarda Živković i Janja Avdagić uvršten je u natjecateljski program 'Kratki rezovi' (Short Cuts) u sklopu međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna.

 

Mlade Šibenčanke, Leonardu i Janju na castingu je odabrala casting menadžerica, također iz Šibenika, Oriana Kunčić, koja je nebrojeno puta dosad dokazala da ima 'nos' za prepoznati talent i spojiti ga s pripadajućom ulogom što se potvrdilo i u ovom slučaju.

 

- Na njih sam posebno ponosna. Kod kratkometražnog filma stvar je da se snima kraće, ali sve mora biti jednako profesionalno. One su glavne protagonistice, mislim da ne podilazim previše svom dijelu posla, ako kažem da su morale biti veoma jake i kad pogledate film, vidjet ćete da su to dvije vrhunske umjetnice koje nisu samo visoko profesionalno odradile svoj dio posla već su svojim ponašanjem oduševile - kazala je Oriana o curama u svibnju za ŠibenikNew.

 

Film 'Po čovika', kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

 

Inače, ovaj je kratkometražni film nastao kao pobjednički projekt natječaja 'Jedna slika iz Domovinskog rata' koji su pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo branitelja, a priča 'Povratak' (prema kojoj je scenarij za 'Po čovika' i nastao) integralni je dio romana 'Živjet ćemo bolje' za koji je scenaristica Maja Hrgović prošle godine nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

 

- Rad na scenariju bio je posve netipičan: priču o djevojčicama čiji je otac pušten iz logora na razmjeni zarobljenika uzela sam iz života, filtrirala je kroz fikciju i zatim vratila u život ovim filmom koji je tako divno prokrvljen, koji pulsira. Bilo je to emocionalno iscrpljuće iskustvo, ali u svakom trenutku vjerovali smo u priču, to je jedna od onih malih, a velikih, koje zaslužuju – zahtijevaju – da se ispričaju. Trebalo se poklopiti nekoliko sretnih okolnosti da bi se to dogodilo - kazala je scenaristica, Maja Hrgović, a prenosi HAVC.

 

I ne samo da su glavne protagonistice iz Šibenika, već je film sniman na području Šibensko - kninske županije, točnije u mjestu Bilići i Unešiću.

 

Direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, oblikovanje zvuka potpisuje Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo. Glavne uloge su odigrali Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. 
 

Iz kategorije: Kultura