Datum objave: 05. Srpanj 2016

Otvorenje izložbe Hrvoja Urmovića: Galerija sv. Krševana dočekuje socijalno angažiranog umjetnika

Šibenik News
Šibenik News

Iz Galerije sv. Krševana najavljuju novo gostovanje i to sarajevskog umjetnika Hrvoje Urmovića koji za Šibenik priprema izložbu skulptura 'Priča s mora'. Izložba će biti otvorena ovog utorka, 5. srpnja, s početkom u 21 sati, a razgledati se može do 20. ovog mjeseca svakog dana, osim nedjelje u vremenu od 8 do 12 sati i popodne od 20 do 22 sata.

 

Likovno – kritički prolaz i prilaz djelu Hrvoja Urumovića nije nimalo lak ni jednostavan. Kritika ga prepoznaje kao socijalno angažiranog autora. Šibenskoj likovnoj publici predstavlja djela– Lica nacije i Ralje II - na kupanju sa ženom i njenom sestrom.

 

U radu Lica nacije poziva se na vijenac glava portretnih karakteristika na začelju šibenske katedrale Jurja Dalmatinca, ljudske glave zamijenjene su ovčjim, pa će beata simplicitas tu odmah prepoznati basnu i hrvatski politički narod kao ovce za političko i financijsko striženje svake vrste.

 

Slično će i djelo Ralje II - na kupanju sa ženom i njenom sestrom, u interpretacijama postati kritikom industrije turizma, konzumerizma i civilizacije u kojoj je bolest tijela i psihe trajno stanje – na fellinijevski način.

 

Međutim skloniji smo radove na izložbi tumačiti kao rezultate autorove zaigranosti, opuštene nepretencioznosti, kao duhovite likovne igre. U svakom slučaju, riječ je o značajnom autorskom doprinosu hrvatskoj figurativnoj plastici, doprinosu koji (ipak) ostaje otvoren za tumačenja, pa bila ona i pogrešna.

Iz kategorije: Kultura