Datum objave: 27. Lipanj 2016

Izložba u Zavičajnom muzeju Vesne Parun: Otoci svijeta ujedinjeni na otoku Zlarinu

Šibenik News
Šibenik News

Pozivamo Vas da nam se pridružite na međunarodnoj putujućoj izložbi fotografija malih održivih otoka cijelog svijeta, od ovog petka, 1. srpnja,  u Zavičajnom muzeju Vesne Parun s početkom u 20:30h.

 

Od 2014. godine inicijativa za „Male održive otoke“, s podrškom od Conservatoire du Littoral, se razvija s ciljem poticanja dijaloga između sudionika koji svakodnevno rade na zaštiti otoka i valorizaciji njihovih akcija: lokalnih udruga, vlasti, upravitelja zaštićenih područja, gospodarskih subjekata…

 

U tom kontekstu, godišnja proslava CELEBRATE ISLANDS nudi priliku izraziti jedinstvenost za koje ujedinjuju ljude u svom okruženju. To je prvi veliki korak prema stvaranju međunarodne solidarne zajednice malih otoka orijentirane prema održivom razvoju.

 

U krajnjoj liniji, inicijativa za male održive otoke će pomoći pri stvaranju široke mreže razmjene iskustava i dobre prakse, poticati i nagrađivati lokalni trud od strane svojih članova, uključujući putem i labell-a Mali održivi otok.

 

U otkrivanju malih otoka svijeta

 

Mali otoci su krhki i jedinstveni. Nalaze se na čelu globalnih promjena, to su prva područja i mjesta inovacije, koja se stalno obnavljaju zbog vlastitog održivog razvoja. Recikliranje otpada, očuvanje vodnih resursa, promicanje obnovljivih izvora energije, zaštita biološke raznolikosti, valorizacija kulturne baštine…više nego sam poziv na putovanje, ova izložba ističe konkretne akcije više od 30 malih otoka diljem svijeta za izazove sutra.


Putujuća izložba koju organiziraju Conservatoire du littoral i njihovi partneri u sklopu trećeg izdanja CELEBRATE ISLANDS, već je bila predstavljena u Francuskoj, Španjolskoj, Tunisu i Mozambiku, a sada i u Hrvatskoj.

 

Organiziranjem ove izložbe fotografija uspostavljena je suradnja Turističke zajednice Zlarin i Kud-a Koralj te MIC-Vis (međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija koju pod pokroviteljstvom grada Visa zajednički organiziraju Veleučilište VERN’ i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar) sa Conservatoire du littoral te su stvoreni temelji za buduću suradnju kojom možemo naglasiti važnost prirodnih i kulturnih znamenitosti, te potrebu za održivim upravljanjem otočnim područjima kako bi se očuvala njihova baština.

 

Le Conservatoire du littoral


Osnovan prije 41 godinu, Conservatoire du littoral (Agencija za zaštitu obale) je javna ustanova za zaštitu obalnog područja kroz otkupljivanje zemljišta u kontinentalnoj Francuskoj i francuskim prekomorskim posjedima i kroz tehničke i institucionalne suradnje u inozemstvu. Više od 10 godina vodi projekte posebno posvećene malim otocima, prati i podržava lokalne udruge, zaštićena područja i vlade u njihovim politikama i operacijama planiranja i upravljanja malim otocima. Conservatoire du littoral pruža međunarodnu podršku organizacijama civilnog društva u zaštiti otočne baštine.

Iz kategorije: Kultura