Datum objave: 23. Lipanj 2016

Podržao Ivan Dečak:'Priroda i društvo' predstava koja demistificira intelektualno vlasništvo, autorsko pravo

Šibenik News
Šibenik News

Predstava 'Priroda i društvo' u izvedbi glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), nastala je sa željom da se mlađim generacijama približi pojmove kao što su intelektualno vlasništvo i autorsko pravo s kojima ni mnogi odrasli nisu posve upoznati.

 

Upravo ta predstava bit će izvedena ovog četvrtka, 23. lipnja, na ljetnoj pozornici u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, a sredinom dana predstavili su je Nera Krstulović, redateljica i članica umjetničkog kolektiva SKROZ, Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZKM-a, te Ivan Dečak, glazbenik / frontman benda Vatra. 

 

Ideja o predstavi prvi put pojavila se prije godinu i pol, dvije godine, a namjera joj je na zabavan i mladima privlačan način dati odgovore na pitanja što je doista intelektualni kapital, tko i na što sve polaže autorska prava te gdje je granica (i)legalnog 'skidanja' filmova i glazba s interneta. 

 

- Kad smo krenuli s ovim projektom nismo mogli ni sanjati da ćemo biti ovdje, da ćemo igrati pred punom pozornicom kao što je to bio slučaj sinoć na ljetnoj pozornici. Predstava problematizira pitanje autora i autorstva, nešto s čim se Kolektiv inače bavi i kad smo krenuli bilo nam je važno da cijeli tim koji bude radio na projektu bude autorski uključen, da ne budu lutke na koncu, da unesu nešto svoje - kazala je Nora Krstulović, koja je donedavno vodila novinarsku radionicu u sklopu Festivala djeteta, a i majka joj je rođena na Jadriji pa joj sudjelovanje na festivalu nije nepoznat teren i dobro zna kojoj se publici obraća.

 

- Vjerujem da će u Šibeniku, gradu koji je Hrvatskoj dao toliko mnogo autora u svim disciplinama od glazbe do likovnosti, pasti na plodno tlo - poručila je autorica u čijoj je predstavi, kako navodi, sve podređeno tomu da pita i pruži odgovor na pitanje - što je to autorstvo i kako da autori u digitalno doba žive od svog intelektualnog kapitala. 

 

'Priroda i društvo' autorski je projekt baziran ne na gotovom tekstu, već prvenstveno na improvizaciji glumaca i dopisivanju teksta dramaturginje. Također, reći će Snježana Abramović, ravnateljica ZKM-a, riječ je o preciznoj i točnoj predstavi koja daje odgovore na pitanja poput onog s početka predstave - tko od nas nikad nije skidao torrent. 

 

Izvedbu predstave u Šibeniku podržava Ivan Dečak, glazbenik i vokal benda Vatra, autor hita 'Tango' koji je drugu godinu najizvođenija pjesma u Hrvatskoj, a sve što će publika čuti večeras na ljetnoj pozornici izvest će se uživo, osim onog dijela koji pripada Allegriju za koju su morali platiti pravo na korištenje u iznosu od sto eura. 

 

- Čim nešto nije materijalno odmah se mistificira i mislimo da nije ničije. No to nije tako i to treba poštivati - naglasila je Maja Trlaja, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, dodajući da kroz djelovanje Festivala djeteta, odnosno kroz umjetnost odgajaju nove generacije i njeguju sve ono što njima znači bolju i sretniju budućnost. 

 

Predstava edukativnog karaktera bit će izvedena, dakle, večeras, na ljetnoj pozornici s početkom u 21 sat, a cijena ulaznice iznosi 20,00 kuna.

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Iz kategorije: Kultura