Datum objave: 02. Lipanj 2016

Zajedno smo jači: Šibenske udruge pridružile se programu revitalizacije Martinske

Šibenik News
Šibenik News

Šibenskoj Udruzi za promicanje i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija u realizaciji projekta 'LjeTUj na Martinskoj' pridružile su se još tri domaće udruge od kojih su dvije osmislile programe koji će se odvijati upravo na spomenutom gradskom kupalištu.

Riječ je o Šibenskoj udruzi mladih (Š.U.M.) koji će održati kreativne radionice za djecu i mlade i vegaonica 'Hot&Cold'. Zatim, tu je Društvo sportske rekreacije 'Sport za sve' 08 FORCA Šibenik i Centar za socijalnu inkluziju Šibenik koji su se se radošću odazvali izazovu da kreiraju program za Martinsku.

 

VIŠE O PROGRAMIMA:


ŠIBENSKA UDRUGA MLADIH Š.U.M.


Kreativne radionice za djecu i mlade održati će se dva puta na Martinskoj u organizaciji Šibenske udruge mladih. Na radionicama će se zainteresirani polaznici/ce zabavljati i kreativno izražavati izrađujući ukrasne mobile od prirodnih materijala pa će se tako tu naći razna drvca, školjkice, različite perlice, kamenčići i drugi ukrasni predmeti.


Izrađeni mobili krasiti će prostor Martinske i dati joj jedan vizualno kreativno opuštajući „štih“. Druga radionica biti će posvećena izradi svijećnjaka zanimljivih oblika s različitim dekoracijama, svakom po vlastitom izboru.


Zainteresirani/ne će raditi s voskom u gelu koji se puni predmetima kao što su kamenčići, školjke, cvjetovi, lavanda, cimet…svijeće mogu biti i mirisne s dodacima eteričnih ulja koji pružaju poseban vizualni i olfaktivni doživljaj. Za sudjelovanje u radionicama nije potrebno imati prethodnog iskustva ali je potrebno biti spreman da pusti svojoj kreativnosti i mašti na volju.

 

Vegaonica „Hot&Cold“

Vegaonica će se na Martinskoj održati dva puta, a moto joj je „Hot&Cold“. Prvi put će ekipa vegaonice i posjetitelji koji se budu htjeli uključiti i pridružiti raditi falafel.

Falafel su pržene kuglice od mljevenog slanutka ili boba i začina koje se na Bliskom istoku jedu od pamtivijeka iako nije jasno porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta. Neki tvrde da je ovo jeftino jelo puno bjelančevina izmišljeno u Egiptu, koje se konzumiralo tijekom posta umjesto mesa.

 

Izreal ga naziva svojim nacionalnim jelom, a smatra se ultimativnom street food hranom u ovoj zemlji. Na izraelskim ulicama falafel se obično peče pred kupcima u dubokom ulju, a potom stavlja u tradicionalne pogače uz povrće i namaze po izboru.

 

Vegaoničari će falafel prilagoditi vanjskim temperaturama i ljetnoj fjaki pa će se falafel posluživati kao „zalogajčić“ uz neizostavnu hladnu salatu od kiselog vrhnja i krastavaca u tortilji.

Kako bi svim poslije bilo lakše, pripremit ćemo hladan ledeni čaj od đumbira i mente.

 

Druga vegaonica prijeći će iz aromatične u mirisno slatku varijantu. Na repertoaru će se naći hladne salate koje kombiniraju žitarice i voće. Jedna od salata biti će salata od quinoe (tepaju joj da je superhrana), brusnica, datulja i svega ljetnog. Druga salata povezat će avokado, ječam i zobene pahuljice u pravo ljetno osvježenje.

 

Da bi sve bilo lakše, potrudit ćemo se i napraviti pravi ljetni ugođaj različitim smoothijima od čentruna, banana i kruške.

 

DRUŠTVO SPORTSKE REKREACIJE 'SPORT ZA SVE' FORCA 08 ŠIBENIK


Kratke crtice programa “Martinska 3u3“ :


29.srpnja(petak) – vodene igre i natjecanja

- skok u vodu raznim stilovima(najbolji skok)

- ronjenje na duljinu, zadržavanje daha u mjestu ispod vode, ronjenje označenog

predmeta

- skok s hvatanjem postavljenog predmeta

- pogađanje lopte u vaterpolo gol prilikom skoka

- dodavanje balonima napunjenim vodom

- “Baywatch” natjecanja, korištenje spasilačke opreme(plivanje 50m sa plutačom s

preuzimanjem “partnera/žrtve“ kod oznake/bove, plivanje sa kolutima/buvelima oko

struka do bova i natrag s polaganjem osvojene zastavice, swimm run swimm

100/200/100m )

- natjecanja u plivanju(australiano sistem eliminacije/pobjednik ostaje(kraul 50m)

- ekipne štafete m/ž m/m ž/ž kategorije i/ili mješovita 2ž/2m(4x50 slobodno, 4x100

slobodno i 4x100 mješoviti stil(leptir, leđno, prsno, kraul))

- pojedinačno u obje kategorije(kraul 50m, 100m mješovito-leptir, leđno, prsno, kraul)

kraljevska štafeta 4plivaća 4x100(jedan za drugim nakon svih stilova redom)


30.srpnja(subota) – turnir u vaterpolu i basketu(3vs3)


31.srpnja(nedjelja) – triatlon “Tutaforca“ + mala dječja disciplina triatlona(do 15g.).

 


Projekt 'LjeTUj na Martinskoj' održat će se od 27. srpnja do 1. kolovoza nasuprot Šibeniku uz podršku lokalne zajednice – Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i Lučke uprave šibensko – kninske.


Napominjemo kako svi organizatori programa do zaključka projekta zadržavaju pravo izmjene pojedinih detalja u najavljenom rasporedu o čemu će svi zainteresirani biti pravodobno obavješteni.
 

Iz kategorije: Kultura