Datum objave: 10. Svibanj 2016

Predavanje u Muzeju: Ivo Glavaš o starim tvrđavama u novom svjetlu

Šibenik News
Šibenik News

'Tvrđave sv. Ivana i Barone iznad Šibenika u svjetlu novih spoznaja' naziv je novog predavanja iz ciklusa istih u organizaciji Muzeja grada Šibenika u povodu obilježavanja 950 godina od prvog pisanog spomenika grada Šibenika.

 

Predavanje na temu novi pronalazaka tijekom radova na obnovi obje tvrđave govorit će dr. sc. Ivo Glavaš, a navedeno će se održati u četvrtak, 12. svibnja, s početkom u 20 sati.

 

Mjesto održavanja, naravno, atrij Muzeja grada Šibenika. 

 

Više o predavanju:

 

Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene su na samom početku katastrofalnog Kandijskog rata (1645. – 1669.) s namjerom zaštite strategijskih točaka iznad grada Šibenika. Literatura o tvrđavama je skromna i metodološki se uglavnom svodi na analizu dostupnih arhivskih podataka i grafičkih prikaza što je prevladavajući trend u znanstvenoj literaturi kod nas.

 

Na taj način bez stvarnog terenskog uvida i revizije svih povijesnih podataka, različite preinake na tvrđavama nisu na odgovarajući način protumačene i dovedene u kontekst fortifikacijskih poboljšanja.

 

Obnova tvrđave Barone, nakon dužeg vremena, predstavlja prvi zahvat na fortifikacijskoj arhitekturi u Dalmaciji koji je uključivao konzervatorska i arheološka istraživanja što je rezultiralo in situ prezentacijom starije faze tvrđave.

 

Poduzeta sondažna istraživanja na nekoliko lokacija na tvrđavi sv. Ivana ukazuju na moguće postojanje različitih faza koje su u nekom periodu negirane da bi tvrđava bila sagrađena u sadašnjim gabaritima.

 

Posebno je važan, kako se čini, pronalazak glavnog ulaza u kompleks tvrđave koji se nije vidio na poznatim mletačkim i austrijskim grafikama i bio je duboko u arheološkom sloju. Osim toga, tijekom terenskog obilaska tvrđave sv. Ivana pronađeno je ležište još jednog (danas izgubljenog) natpisa izvanrednog providura Lorenza Dolfina iz 1652. godine, koji je djelomično poznat u prijepisu, pa je njegova potpuna restitucija otežana.

 

Natpis donosi važne podatke vezane uz najsjevernije obrambene instalacije tvrđave gdje se nekad nalazila tenaglia, koju su 1647. godine osvojili Osmanlije, a kasnije je na tom mjestu izgrađen tzv. hornwerk. 

Iz kategorije: Kultura