Datum objave: 30. Travanj 2016

Razotkrivena tajna mjeseca:Krešimir Mišak započeo seriju predavanja u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

'Tajanstveni Mjesec' naziv je predavanja koje je popularni tv voditelj i urednik, te novinar i glazbenik, ali i neumorni propitkivač svega što ljudski um može rezonirati, Krešimir Mišak održao u klubu Azimut, u Šibeniku, u petak navečer.


Mjesec je tek jedan u nizu pojmova, pojava, tema koje intrigiraju Miška, a Miška će doći poslušati čak i oni koji se s njegovim teorijama i razmišljanjima – ne poistovjećuju pa ne čudi što je drugo po redu Krešimirovo predavanje u Šibeniku popratio velik broj zainteresirane publike među kojom je, pak, spomenulo, sjedilo mlado i staro, učenici i profesori srednjih škola, tete iz dječjih vrtića, domaćice i ljubavnice, turistički vodiči i glazbenici …

 

 

- Najbolje objašnjenje u vezi Mjeseca je da on promatračka greška, tj. da on ne postoji. U jednom sovjetskom časopisu 'Sputnik' izašla je teza da je Mjesec divovski svemirski brod. Članak je glasio 'Je li Mjesec tvorevina neke izvanzemaljske tvorevine' – samo su neke od postavljenih tema raznih autora sa svih strana svijeta, iz različitih stoljeća koje je Mišak na sebi svojstven način podijelio s publikom.

 

Mjesec u brojkama, naziv je dijela predavanja u kojem se Mišak uglavnom bavi Mjesecom u odnosu na Sunce i Zemlju, a taj je odnos izražen, naravno, u brojkama.

 

- Mjesec zrcalno imitira kretanje Sunca. Dakle, kad je Sunce najniže i najslabije, sredinom zime, puni Mjesec je najsjajniji i u svom najvišem položaju. Sredinom ljeta, kad je Sunce najsjajnije, Mjesec je u svom najslabijem položaju – podsjetio je intrigantni Mišak, dodajući da se jednostavno radi o jednom u nizu kozmičkih podudarnosti koje su predobre da bi bile istinite.

 

- Kad ih čovjek ovako gleda, mora se malo zamisliti – kazao je predavač, koji je svojedobno boravio u Meksiku da bi snimio dokumentarni serijal 'Djeca Sunca' čiji je jedan dio pokazao šibenskoj publici.

 

 

Dolazak Mjeseca u orbitu, sunčeva energija i što se doista događa s mjesečevom površinom čije fotografije koje izlaze u javnost nisu realna preslika onog što Mjesec doista jest dio je prvog u nizu najavljenih predavanja koje će se jednom mjesečno održavati upravo u klubu Azimut.
 

Iz kategorije: Kultura