Datum objave: 29. Travanj 2016

Čast i zadovoljstvo: Magazin za popularizaciju znanosti 'Priroda' posvećen baštini Krke

Šibenik News
Šibenik News

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić, stručni voditelj u JU NP Krka, Drago Marguš te glavni i tehnički urednik mjesečnika 'Priroda', Vladimir Stilinović predstavili su 1046. izdanje spomenutog mjesečnika koji je, između ostalog, na glasu i kao jedan od najdugovječnijih časopisa u Hrvatskoj s obzirom da u kontinuitetu izlazi već dugih 105 godina.

 

Aktualni broj 'Prirode' u izdanju Hrvatskog prirodoslovnog društva u cijelosti je posvećen Nacionalnom parku Krka povodom njegovog tridesetog rođendana, a predstavljen je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku.

 

 

Časopis, prema riječima doc. dr. sc. Stilinovića, krasi visoka kvaliteta jezika struke koji je prilagođen prosječnom čitatelju, te visoka kvaliteta sadržaja tekstova koje potpisuju znanstvenici.

 

- I tim se ponosimo premda sav posao radimo volonterski jer je takvo vrijeme. Nama je važno da časopis izađe, da dođe do školskih klupa i da ga djeca čitaju – kazao je Stilinović, dodajući da bez pomoći Ministarstva znanosti tisak ne bi bio moguć.

 

Na gotovo sedamdeset stranica časopisa obrađena je tema prirodno – kulturnog bogatstva krške ljepotice, ali i aktivnosti Javne ustanove koja brine o očuvanju tog bogatstva.

 

 

- Jedan od elemenata, jedan od naših glavnih ciljeva je očuvanje prirode, promicanje zaštite pa je ovo bila prirodna simbioza – kazao je Krešimir Šakić, prvi čovjek JU NP Krka, o suradnji između ustanove i Hrvatskog prirodoslovnog društva na stvaranju časopisa koji će čitati brojni školarci ciljem Lijepe Naše budući da su upravo oni ciljana populacija čitatelja.

 

- Čast nam je što nas je časopis s ovakvom tradicijom prepoznao, da je odlučio da budemo tema jednog njegovog broja, da smo pomogli izdavanje jednog takvog časopisa. Sasvim sam siguran da je u ovih 105 godina mnogu djecu tijekom njihovog odrastanja učinio boljim ljudima jer biti svjestan važnosti okoliša i prirode u kojoj živimo, vrijednosti koje imamo sigurno čini ljude boljima – dodao je Šakić proučivši učenicima višeg razreda osnovne škole u publici da uzmu časopis, prolistaju i pročitaju.

 

 

- Spremite informacije u glavu je će vam biti važne kasnije. Mi sad čuvamo za vas, a vi za sebe i oni koji dolaze nakon vas. 

 

Iz kategorije: Kultura