Datum objave: 27. Travanj 2016

Božidar Grga o Orguljaškoj ljetnoj školi:Gasimo se,ali trudimo se da do toga ne dođe

Šibenik News
Šibenik News

Unatoč problemima financijske prirode koji traju već godinama, Orguljaška ljetna škola Šibenik održat će i ovog ljeta, od 1. do 10. kolovoza u organizaciji lokalne udruge Organum.

 

Riječ je o 23. ljetu Škole čiji ovogodišnji program podrazumijeva seminare (glazba renesanse i baroka pod vodstvom Pavla Mašića, orguljska glazba 19.-21.stoljeća uz mentorstvo Natalije Imbrišak, te improvizaciju voditelja Ante Knešaureka) te radionice (organološku pod vodstvom Emina Armana te arhivističku voditeljice Snježane Miklaušić – Ćeran).

 

Valja spomenuti kako je svim polaznicima Škole na raspolaganju čak devet instrumenata, odnosno orgulja u crkvama u staroj gradskoj jezgri od Nakićevih orgulja u sv. Frane do orgulja Daccija u crkvi sv. Križa.


Svi koji žele sudjelovati u iznimno edukativnom i hvalevrijednom programu Orguljaške ljetne škole mogu se prijaviti do 20. srpnja, prijavnicom na adresu udruge, Organum Šibenik, Mosećka 7, 22 000 Šibenik.

 

Više informacija o načinu i pravilima prijave može se pronaći na internetskoj stranici Škole.

 

- Osim seminara i radionica planirano je tri do pet koncerata, dakle, dva koncerta polaznika, jedan koncert predavača te jedan do dva koncerta gostujućih umjetnika. Također, ukoliko budemo u materijalnoj mogućnosti organizirat ćemo i teoretska predavanja za polaznike i građanstvo što smo imali prilike održavati u Gradskoj vijećnici – kazala je predsjednica Udruge, Tina Guberina.

 

Ovo je, kako je prethodno spomenuto, 23. ljeto da Škola djeluje, a koliko dugo će moći – upitno je. Što se toga tiče, svaka nova godina za Orguljašku ljetnu školu može biti i zadnja ukoliko im se uskoro ne popravi stanje na bankovnom računu.

 

Orguljaška ljetna škola pokrenuta je tijekom Domovinskog rata 1993. godine kada je Božidar Grga sa suradnicima iz, kako kaže, ničeg izvukao nešto. No iz tada jedne velike ideje jakih emocija, navodi baštinik, ušli su u kaos i beznađe.

 

- Tu smo gdje smo. Ne možemo nikog okriviti, ali ne daj bože da dugo traje. Shodno tomu, imamo situaciju da su se izdavanja ili donacije za Školu smanjivale i da je to danas došlo niti na polovicu onog što je bilo tijekom Domovinskog rata – kazao je Grga.

 

U najboljim godinama, Škola je raspolagala s 20-ak profesora, predavača tijekom dvotjednih seminara. Predavači su dolazili iz Italije, Njemačke, kulturnih i crkvenih krugova…

 

- Jedne godine imali smo 65 polaznika što je bila situacija opsadnog stanja. To je bila velika ambicija. Većina mladih profesora prošla je kroz Orguljašku ljetnu školu jer je jedinstvena. Danas imao pet seminara koji su neophodni i imamo pet predavača umjesto 20 pa možemo vidjeti koliko je to ustupanja. Imamo intenciju daljnjeg gašenja. Nastojat ćemo održat se po svaku cijenu pa ćemo vidjeti što će biti – poručio je baštinik vrijednog dijela šibenske kulturno – povijesne ostavštine – orgulja kakve se ne mogu pronaći nigdje u Europi na ovako malom području.

 

Ono čemu se Grga zajedno sa suradnicima nada je pronaći adekvatni modus vivendi zbog onih 13-godišnjih polaznika seminara i radionica kojima srce naraste do neslućenih razmjera kad na velikim katedralnih orguljama izvedu djelo što se svidi svima koji su poslušali.

 

- Nadamo se da će nam se smilovati još netko, možda Turistička zajednica, Biskupija – navodi Grga tvrdeći da postoji način da se orgulje kojima se Šibenik treba ponositi mogu iskoristi na način da orgulje ostanu na životu zahvaljujući turistima koji bi u Krešimirov grad stizali samo zbog njih.

 

- Ne znam komu bismo se mogli obratiti, ali čini mi se da je ovo bacanje kamenčića u bunar u kojem nema vode. No zadovoljni smo jer smo velikom broju šibenskih orgulja produžili život za barem 23 godine – poručio je prvi čovjek jedinstvene Orguljaške ljetne škole.
 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Kultura