Datum objave: 14. Travanj 2016

Zagreb domaćin izložbe slika poznatog šibenskog arhitekta Ive Vitića

Šibenik News
Šibenik News

Poznati šibenski arhitekt, Ivo Vitić bio je i odličan slikar u što će se uvjeriti posjetitelji izložbe njegovih likovnih radova koja se ove subote, 16. travnja, otvara u Zagrebu, s početkom u 19 sati. Vitićevi slikarski radovi bit će izloženi u Oris Kući arhitekture na adresi Ulica kralja Držislava 3.

 

- Njegov je slikarski opus naizgled u suprotnosti s čistim, geometrijskim formama njegove arhitekture, a izložba će predstaviti 30-ak radova u raznovrsnim tehnikama, stilovima i izrazima.

Velik dio njegovih radova nastao je po sjećanju. Skicom bilježi trenutke: olovkom, flomasterom, nekad čak kistom i bojom, kao u Londonu gdje se našao u potrazi za brodom. Ti trenuci nisu tu da bi ih se samo pospremilo i arhiviralo, nego im se Vitić ponovo vraća, pružajući im svoju potpunu pozornost i neki novi život dok ih pretvara u slike. Jedanput, dvaput, koliko god puta treba.

Opušteno i neopterećeno, nepretenciozno vježba um, oko i ruku na motivima života koji ga okružuju, motivima života kakav živi u njegovu sjećanju - stoji u tekstu kataloga izložbe.

 

Pionirski grad u Granešini kod Zagreba krajem 40-ih te rekonstrukcija arhitektonskog bloka između Poljane i crkve Sv. Frane u Šibeniku  tzv. dom JNA ili danas zgrada Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' te i tvornica Jugovinil.

Slijedili su projekti na Visu, u Šibeniku, natječaj za ideju Jugoslavenskog paviljona u Parizu. U Zagrebu su njegovi najpoznatiji radovi stambeni kompleks u Laginjinoj i Vojnovićevoj, Iblerov Drveni neboder te Zgrada političkih organizacija na Prisavlju – poznata Kockica.


Izložba će se u Oris Kući arhitekture moći pogledati do 1. svibnja 2016, a ulaz je besplatan. 


Pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Grad Šibenik.

 

Iz kategorije: Kultura