Datum objave: 29. Ožujak 2016

Priča o najvećem znanstvenom otkriću iz 2012. u šibenskoj Knjižnici

Šibenik News
Šibenik News

Tko o čemu, prof. dr. sc. Ivica Puljak o atomima, evoluciji svemira, tamnoj materiji i energiji… Ako su pojmovi poput antimaterija, sila, čestice ili LHC i CMS te Higgsov bozon bili nešto o čemu ste dosad samo slušali u sit comu 'Teorija velikog praska', evo prilike da doznate više i u ozbiljnijem tonu.

 

I to već ovog utorka, 29. ožujka, kada će se početkom u 18.30 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' predavanje održati prof s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Ivica Puljak, između ostalog, i suvoditelj tima od više od 100 znanstvenika, koji su, zajedno s ostalim kolegama iz CMS kolaboracije, pronašli Higgsov bozon.


Više o autoru predavanja pod nazivom 'Priča o svemiru i Higgsovom bozonu':


Prof. dr. sc. Ivica Puljak je rođen 1969. godine. diplomirao je elektrotehniku u Splitu (FESB), magistrirao fiziku elementarnih čestica u Zagrebu, doktorirao na Sveučilištu Pierre et Marie Currie u Parizu.


Zaposlen na FESB-u u svojstvu redovitog profesora fizike. U Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) vodi splitsku ekipu u CMS kolaboraciji. Od 2011. – 2013. godine bio je suvoditelj tima od više od 100 znanstvenika, koji su, zajedno s ostalim kolegama iz CMS kolaboracije, pronašli Higgsov bozon. Ovo otkriće proglašeno je, od časopisa Science, najvažnijim svjetskim znanstvenim rezultatom u 2012. godini.


Organizirao je i predavao na više međunarodnih konferencija, škola i radionica (u Splitu i inozemstvu), a vrlo je aktivan na promociji i popularizaciji znanosti.


Autor je više od 300 znanstvenih radova. Trenutno je predsjednik Izvršnog odbora CERN-ove škole znanstvenog računanja (CERN School of Computing) i član upravnog Vijeća Instituta Ruđer Bošković. Dobitnik je više stipendija, nagrada i priznanja, a najdraža mu je nagrada za NajProfesora 2011. godine. (izvor: www.ztk-du.hr)
 

Iz kategorije: Kultura