Datum objave: 16. Veljača 2016

Sutra šibenska Gradska knjižnica obilježava svoj dan. Utemeljena je davne 1922. godine.

Šibenik News
Šibenik News

 

Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" u srijedu, 17. veljače obilježit će svoj dan. Tog je datuma još tamo 1922. godine utemeljena kao Gradska knjižnica.  

 

Tim povodom u 19 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljena slikovnica Faust Vrančić, koju je Knjižnica objavila u nizu Lastovanja u prosincu 2015. u povodu četiristo godina od tiskanja Vrančićeve knjige izuma i projekata Machinae novae. Tekst je napisala dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, koja će predstaviti slikovnicu, a ilustracije izradila Dijana Kočica, akademska slikarica i grafičarka.

 

Prije toga, u 18.30 sati, na prvom katu Knjižnice bit će predstavljeni prigodni poštanski žig i dvije dopisnice izrađeni u povodu 150. obljetnice Narodne slavjanske čitaonice, utemeljene 19. prosinca 1866. Autor dopisnica je Petar Čičin-Šain a poštanskoga žiga dr. sc. Ante Kalogjera. Predstavljanje organiziraju Društvo filatelista i numizmatičara Šibenik i Knjižnica. Bit će izložena i Pravila Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, tiskana u Splitu 1866.

Iz kategorije: Kultura