Datum objave: 12. Veljača 2016

Veliki planovi šibenskog Ogranka Matice hrvatske pod vodstvom Zdenke Bilušić

Šibenik News
Šibenik News

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku od kraja prošle godine ima novu predsjednicu, Zdenku Bilušić, dugogodišnju djelatnicu na području kulture Krešimirovo grada koja je uz to i predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika, urednica radioničkog programa Međunarodnog dječjeg festivala, a uz to radi i kao voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih pri Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić'.

 

Bilušić je za predsjednicu izabrana jednoglasno što i nije bilo teško budući da je bila jedina kandidirana te će tu funckiju obnašati naredne četiri godine. A u samo nekoliko mjeseci od izbora na mjesto predsjednice OMH u Šibeniku skupilo se aktivnosti koje namjeravaju realizirati već narednih mjeseci.

 

PUNE RUKE POSLA

 

- Uključit ćemo se u obilježavanje 950. godišnjice prvog spomena Šibenika i tom ćemo prigodnom, vjerojatno, izdati časopis koji će se zvati 950-godišnjak što je nešto novo jer dosad nismo imali reviju ili godišnjak. Planiramo promociju izdanja znanstveno - popularnog djela autora Nevena Ninića koji je napisao jedno intrigantno djelce. To bi trebalo biti u ožujku. Nastojat ćemo se jače povezati s ograncima diljem županije - kazala nam je Bilušić.

 

Međutim, projektima tu nije kraj te nadilaze granice kako Šibenika i županije, tako i Hrvatske jer je u planu odlazak u Makedoniju s kojom surađuju na likovno - literarno - poetskom programu. 

 

Bilušić ima pune ruke posla no pomoć članova šibenskog Ogranka Matice hrvatske, kaže nam, neće izostati, a tu je i podrška iz metropole. 

 

- Ima dosta članova pa ćemo se podijeliti što se posla tiče. Ljudi su obećali podršku, a imamo i podršku Ogranka iz Zagreba - objašnjava šibenska kulturna djelatnica.  

 

S izborom Zdenke Bilušić na čelo OMH u Šibeniku, djelatnosti i program kojim se namjeravaju baviti trebao bi biti vidljiviji i dostupniji šibenskoj javnosti. Potvrdila nam je to i Bilušić.

 

- Da, trudit ćemo se da bude tako jer to nam je svakako u planu.

 

PRVA ŽENA ŠIBENSKE KULTURE

 

Izborom na mjesto prve žene šibenskog Ogranka Matice, Zdenka Bilušić nedvojbeno je postala stup one žive kulture Krešimirovog grada jer, kako smo prethodno spomenuli, Bilušić obnaša nekoliko sličnih i/ili istih dužnosti u Kulturnom vijeću, MDF-u te Gradskoj knjižnici. To je, pak, reći će svatko tko poznaje i prati njen rad, pa i ona sama - logičan slijed događanja. 

 

- To je sve ono što radim dugi niz godina. Dvadeset godina sam u Festivalu, deset u Centru. Imam životopis koji to potvrđuje i mislim da je to sve rezultat mog dugogodišnjeg rada - pojašnjava.

 

Kako se umjetnost uvijek nekako vizualizira ženskim rodom, želimo vjerovati da je veliki broj važnih funkcija kulturnog života Šibenika koje su povjerene Zdenki Bilušić konačno i onaj pravi izbor koji će učiniti vidljivu i pozitivnu promjenu. 

Iz kategorije: Kultura