Datum objave: 15. Siječanj 2016

Metode za poticanje čitanja kod mladih iz 'kuhinje' Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'

Šibenik News
Šibenik News

Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' od prvog dana svog postojanja 17. veljače 1922. godine jedan je od stupova kulturnog života Krešimirovog grada, no život svake knjižnice pa tako i naše u opasnost dovode čuda moderne tehnologije koja nas udaljavaju od lijepe pisane riječi.

 

POTICANJE NA ČITANJE

 

Da bi zadržali članove i probudili ljubav prema knjizi kod najmlađi, u Gradskoj knjižnici doskočili su idejom o besplatnoj upisnini za sve prvašiće s područja grada Šibenika tijekom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Nešto više o tome ispričala nam je Marina Šimić, voditeljica Dječjeg odjela.

 

- Uz besplatan upis beba do treće godine, drugu godinu za redom odlučili smo se u okviru Mjeseca hrvatske knjige darivati sve prvašiće s područja grada besplatnim upisom u Knjižnicu, naravno, kako bismo ih potakli na čitanje i, kako kreću prve školske lektire, da im olakšamo, a i da usput posude još nešto za čitanje - kratko je rezimirala voditeljica. 

 

Dopis o besplatnom upisu prvašića poslan je ravnateljima svih osnovnih škola zajedno s upisnim listićima koje su, potom, učiteljice razredne nastave podijelile svojim učenicima. Razredi su organizirano stizali u Knjižnicu gdje su, osim svečane podijele članskih iskaznica, povedeni u razgledavanje zgrade te su pobliže upoznati s pravilima posuđivanja knjiga, a organizirano je i čitanje priča, zadnja u nizu bila je 'Uljuđeni vuk'. 

 

- Budući da smo to sad već drugu godinu napravili, pokazalo se pozitivno. Upis je trajao do kraja školske godine i već prošlo ljeto imali smo dobar odaziv. Dosta roditelja obnovilo je upisninu djeci, dolazili bi u Knjižnicu i posuđivali knjige što nam je i bio cilj - kaže nam Šimić, dodajući da nisu zadovoljni brojem šibenskih srednjoškolaca koji koriste usluge Knjižnice.  

 

SLABA ZAINTERESIRANOST SREDNJOŠKOLACA

 

- Malo nam je kritična populacija tinejdžera. Oni nam u srednjoj školi 'skliznu' iz Knjižnice - metaforički će Šimić. Međutim, tu je klub mladih čitatelja koji čini pet, šest curica koje se nalaze subotom u knjižnici. Osim toga, u planu je i književni kviz koji će biti namijenjen osmašima, a sve s namjerom da ih se potakne na čitanje, na boravak u knjižnici gdje svoje slobodno vrijeme mogu potrošiti na kvalitetan način.

 

Što se tiče besplatne upisnine za prvašiće - bit će toga još jer se u Knjižnici nadaju da će to prerasti u tradiciju.  

 

 

Iz kategorije: Kultura