Datum objave: 03. Kolovoz 2015

Kultura i nekultura na događanjima na pozornici na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Koliko god bili ponosni na pozornicu na tvrđavi svetog Mihovila koja slovi kao jedna o najljepših i najatraktivnijih pozornica u Hrvatskoj pa i šire, ne možemo se baš pohvaliti dobrim odgojem i kulturom publike što je posebno došlo do izražaja na nedavnom koncertu Amire Medunjanin. Činjenice je da je zbog jake bure bilo iznimno hladno i da su se svi oni koji nisu do tada osjetili neugodnu mikroklimu na toj utvrdi pa su došli lagano, ljetno obučeni nasmrzavali, ali to nije opravdanje da se dok traje koncert išetava po piće pa ponovno ušetava ili da se masovno odlazi. Amira se sve vrijeme trudila biti pristojna, pa se s dozom prepoznatljive bosanske duhovitosti šalila i na svoj račun i žalila na hladnoću, ali je na kraju i dala do znanja da je taj neopravdani moving dekoncentrira.

 

Pozornica pod zvijezdama, na atraktivnoj lokaciji koja je sama po sebi,vjerojatno mnoge ponese i potakne na opuštenije ponašanje kakvo sebi sigurno ne bi dopustili u kazalištu ili koncertnoj dvorani.
Posebna priča je žamor, a ponekad i buka koji dok traje program na tvrđavi dolazi iz restorana koji se nalazi ispod gledališta. To se osjetilo i za nedavnog koncerta Maksima Mrvice i na koncertu Amire Medunjanin. Sve to nije u skladu s imageom pozornice na tvrđavi svetog Mihovila. Ima koncerata na kojima se publika opušteno ponaša i na kojima je normalno da se odlazi po piće i vraća, išetava i ušetava kako se kome svidi, pleše u publici, ali čini se da većina programa na pozornici na tvrđavi to ipak ne trpi.

 

Zanimalo nas je što o tomu misle u Odjelu za fortifikacije Muzeja Grada Šibenika.„Svjesni smo određenih poteškoća koje se sporadično pojave na našim večernjim događanjima i kontinuirano radimo na njihovom otklanjanju, ali moram naglasiti je pozornica i gledalište u sklopu tvrđave sv. Mihovila projektirani na takav način da, nažalost, ne možemo znatnije utjecati na to što posjetitelji znaju prelaziti preko prostora namijenjenog izvođačima na pozornici za vrijeme trajanja večernjeg događanja. Ograničiti to, značilo bi ne dozvoliti posjetiteljima ustajanje s njihovih mjesta što mislim da nije praksa na niti jednom mjestu na svijetu. Također, službeni prigovor od strane posjetitelja i izvođača po pitanju buke (iako mislim da je to preteška riječ) iz ugostiteljskog objekta nismo zaprimili. Nismo ni zaprimili nikakav prigovor ni na gore navedeni problem. Naši djelatnici apeliraju na tišinu i smanjene tonove pod gledalištem, ali isto tako ne možemo zabranjivati boravak u tom prostoru“, ističe Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za fortifikacije Muzeja Grada Šibenika.

 

Kao i uvijek, sve više – manje ovisi o kulturi i odgovornosti pojedinaca, u ovom slučaju publike. I ljudi, kada idete na neko događanje na Tvrđavi  uzmite u obzir faktor vremenih prilika i neprilika i toplije se obucite. Možda će netko u ovome vidjeti i poslovnu priliku pa će osigurati sa strane tople dekice i iznamljivati ih!
 

Iz kategorije: Kultura