Datum objave: 15. Srpanj 2015

Nera Gojanović najavljuje ovogodišnji festival "Musica appassionata" koji počinje večeras

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji 8. festivala klasične glazbe Musica appassionata bit će otvoren večeras u klaustru samostana i crkve sv. Frane gdje će nastupiti Hrvatski barokni ansambl s početkom u 21 sat koji će izvesti baroknu glazbu hrvatskih i talijanskih autora. Taj jedini šibenski festival klasične glazbe trajat će do 11. kolovoza, a o njegovom zanimljivom programu razgovarali smo s organizatoricom Nerom Gojanović Kljajić:

 

- Uvriježeno je mišljenje da su programi klasične glazbe publici neprivlačni i da ih prati uvijek ista publika. Festival "Musica appassionata" ima svoj kontinuitet koji traje već osma godina. Kakva su Vaša iskustva?
- Mislim da nije istina da klasična glazba nikoga ne zanima koliko god neki žele proturiti tu tezu Svugdje u svijetu popularizira se klasična glazba i organiziraju koncerti a na otvorenim prostorima za puno ljudi. Na takvim događanjima nastupaju respektabilni umjetnici. Ne zaboravimo da bečka filharmonija izađe na livadu i održi koncert i to je dobar put da se ljudima ta glazba približi i stvara se navika dolaženja na koncerte klasične glazbe jer nas to obogaćuje u svakom pogledu. Ja sam vrlo zadovoljna odazivom šibenske publike i mislim da je su za to zaslužni kvalitetni programi i atraktivni izvođači, a ne to što je ulaz slobodan.

 

- Spomenuli ste populariziranje klasične glazbe što se, čini mi se događa i na primjeru Vašeg festivala koji s e ipak održava i na nekim za to neuobičajenim prostorima, recimo u Sokolarskom centru u Dubravi.
- I mi malo koketiramo s tim načinima popularizacije klasične glazbe. Sokolarski centar je meni hit. Na to sam se odlučila inspirirana praksom održavanja koncerata na otvorenim prostorima, u prirodi što se često radi u inozemstvu. Ta sinergija glazbe i prirode stvara drukčiji atmosferu i doživljaj. Kada u Sokolarskom centru čujete šumove iz prirode i kad se to spoji s glazbom to je potpuno nešto drugo nego kad glazbu slušate u sterilnim uvjetima, a i glazbenici su oduševljeni.

 

- Vi ste općenito s programima izašli iz klasičnih prostora!
-Točno je. Moja je ideja prvu godinu bila da se koncerti održavaju u Kazalištu, ali se to pokazalo lošim . Našoj publici nije drago u ljetnim mjesecima dolaziti u kazalište nego slušati koncerte ili na otvorenim prostorima ili na nekim specifičnijim mjestima. Prošli smo proteklih sedam godina sve lokacije, a najboljima su se pokazali klaustar i samostan svetog Frane, crkva gospe vanka grada, Galerija svetog Krševana , Sokolarski centar i Muzej grada Šibenika u kojem postoje svi uvjeti za održavanje koncerta pa nam to omogućava širok dijapazon programa i to su prostori na kojima će se ove godine održati Festival.

 

- Što donosi ovogodišnji Festival?
- Iz bogatog opusa klasične glazbe pokušavamo uvijek izabrati skladatelje koji će zainteresirati publiku, ali ne izlazimo iz tih klasičnih okvira jer to je glazba koju treba njegovati inače ne bi preživjela sve ove godine i stoljeća. Festival otvara Hrvatski barokni ansambl uz solisticu Ivanu Lazar. Izvodit će program koji se zove " S obje strane Jadrana" . Obuhvaća djela hrvatskih i talijanskih skladatelja i dovodi do sinergije i povezanosti dviju obala koje spaja Jadransko more. Nakon toga će se publici predstaviti Srđan Bulat, mladi gitarist, Splićanin koji gradi respektabilnu inozemnu karijeru. Ansambl musica Viva koji će svirati baroknu glazbu nastupit će u Sokolarskom centru s baroknom glazbom koja će se odlično uklopiti u taj ambijent. Imamo i jednog inozemnog gosta - Rogera Tapiasa , Španjolca koji živi i radi u Barceloni i predaje na njihovoj glazbenoj akademiji . Puhački kvintet Cantus ansambl svirat će djela Borisa Papandopula i bit će to svojevrsni homage maestru koji je posljednje godine svog života proveo u Tribunju, ali i djela W.A. Mozarta i Samuela Barbara. Festival je od prvog dana posvećen Nevenu Belamariću pa smo njemu u čast napravili program "Opera Gala" u Muzeju grada Šibenika kojim ćemo zatvoriti ovogodišnji Festival. Predstavit će se šibenskoj publici već omiljeni izvođači Marijana Prohaska, sopranMartina Klarić, sopran te Krešimir Stražanac, bariton, koji s kod nas već udomaćio, a ima i kuću u Murteru. On je solist opere u Zurichu i gradi iznimno uspješnu karijeru, a u programu sudjeluje i moja malenkost, sve to uz klavirsku pratnju Gordane Pavić.

 

PROGRAM FESTIVALA

 

Šibenik, 15. srpnja - 11. kolovoza 2015.


Svečano otvorenje 8. festivala klasične glazbe
"Musica appassionata"
Srijeda, 15. srpnja u 21 sat
Klaustar samostana i crkve sv. Frane
Hrvatski barokni ansambl
/ulaz slobodan/

 

Utorak, 21. srpnja u 21 sat
Crkva Gospe van grada
Srđan Bulat, gitara
/ulaz slobodan/

Subota, 25. srpnja u 21 sat
Sokolarski centar
Musica viva
/ulaz slobodan/


Petak, 31. srpnja u 21 sat
RogerTapias, gitara
Galerija sv. Krševana, 31. srpnja u 21 sat

/ULAZ SLOBODAN/

 

Ponedjeljak,3. kolovoza u 21 sat
Cantus ansambl
Klaustar samostana i crkve sv. Frane

/ULAZ SLOBODAN/

 

Utorak,11. kolovoza u 21 sat
Svečano zatvaranje Festivala klasične glazbe „Musica appassionata“
Muzej grada Šibenika
Opera gala
 
 

Iz kategorije: Kultura