Datum objave: 09. Srpanj 2015

"Kad Amira zapjeva, vrijeme pa i svijet stanu, barem se tako čini čovjeku kad je začuje”

Šibenik News
Šibenik News

 

Od debitantskog albuma “Rosa” cijenjene sarajevske umjetnice Amire Medunjanin prošlo je desetljeće. Od tada do danas Amira Medunjanin napravila je puni krug i započela iznova predano “crtati” neke nove krugove. Već je dobro poznato da Amira sevdalinke, kao i tradicijske pjesme iz drugih zemalja regije, ne reproducira na konvencionalan način. Baš suprotno, ona sa svojim suradnicima, uvijek redom vrhunskim muzičarima, istražuje nove moduse kako unaprijediti, obogatiti taj već znani jezik i dati mu magičnu, dodanu vrijednost - poput začina koji jelu daje poseban karakter, onog po kojemu se prepoznaju vrhunski chefovi, majstori svog zanata. Amirina glazba već je osvojila srca publike diljem regije, a plasirala je njen glazbeni izraz i puno dalje. Sjajne kritike već je “zaradila” u uglednim stranim tiskovinama. Osim toga, albume joj objavljuje ugledna izdavačka kuća Harmonia Mundi, a posljednji album "Silk & Stone" (2014.) diskografska kuća Aquarius Records, i sve češće muziku donosi publici i na svjetskim pozornicama. Veliku pažnju izazvala je već najavna pjesma novog albuma “Eleno kerko”, za koju je snimljen i glazbeni spot.

U predgovoru albuma „Silk & Stone“ Boris Dežulović, između ostalog, piše:

"Nekad davno, kažu ljudi što se time bave, sevdah se pjevao samo uz saz, tiho - Dalmatinci bi rekli sotto voce. U to je vrijeme bio sasvim muška priča: pjevač i saz sevdahom su utišavali mahalu, grad i cijeli svemir kako bi ih čula ona kojoj se obraćaju. Za žene, naime, u sevdalinki je bilo mjesta samo u njihovim lirskim stihovima, ili iza zatvorenih pendžera. Naravno, i one su pjevale - postoje nebrojene sevdalinke kojima je cijeli bliski rod ženski - ali njihov je sevdah bio samo njihova stvar. Žene su ga pjevale u svojoj maloj mahali, u svome svemiru iza zatvorenih pendžera. Stihovi ženskog sevdaha jednako se obraćaju muškarcu - obraćaju mu se čak i kad ona pjesmom razgovara s majkom - ali muškarac ih ne čuje, niti treba čuti, a počesto i ne smije. Zato žene ne pjevaju uz saz: njihov se sevdah ne pjeva da ga se čuje. Žena je u njemu sama sa sobom i svojom tišinom, a fizika ne poznaje većeg svemira od ženske tišine."

Amiru možete uživo slušati na Tvrđavi sv. Mihovila 31. srpnja, u petak s početkom u 21 sat. Ulaznice nabavite na vrijeme u sustavu Eventim, na Tvrđavi i u Muzeju grada Šibenika po cijeni od 120 kuna, odnosno 140 za VIP kartu.

“Kad Amira zapjeva, vrijeme pa i svijet stanu, barem se tako čini čovjeku kad je začuje” – Aleksandar Dragaš, Jutarnji list

 

Video

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3