Datum objave: 15. Svibanj 2015

Nakon skandala na prošloj,na današnjoj sjednici Vijeća MDF -a tekli samo "med i mlijeko"

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve što je na prošloj sjednici Vijeća Međunarodnog dječjeg festivala bilo sporno, pa i kako su neki protumačili skandalozno jer se nisu znale neko osnovne stvari, na današnjoj sjednici je predstavljeno bez primjedbi. Dapače čak i s pohvalama kada je riječ o programu ovogodišnjeg, 55 MDF.

Festival će otvoriti predstava Matilda u režiji Nine Keflin u kojoj uglavnom glume šibenski glumci, a kuriozitet je, i to jedino zbog prošlogodišnjeg skandala na otvaranju kada je predsjednik Kulturnog vijeća Damir Mikulandra napustio gledalište zbog njemu neprihvatljivih scena, da i u toj predstavi muškarac, glumac Damir Lončar glumi ženski lik.

Financijski plan , koji je prošli put ocijenjen kao netransparentan i manjak danas je prošao, ne bez primjedbe nego i bez bilo kakvog upita, iako je predsjednik Vijeća, šibenski gradonačelnik Željko Burić na sjednicu doveo pojačanje, stručnog djelatnika iz područja financija. Planirani prihodi i rashodi ovogodišnjeg MDF u lipu su isti – i iznose milijun i 919 tisuća kuna. Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta i MDF –a objasnila je da su prema prihodima predvidjeli rashode i program te da su neke stvari morali reducirati. Ono što pada u oči je da MDF ima vrlo malo prihoda od sponzorstava, svega 280 000 kuna. Najveći dio novca osigurava Grad Šibenika 721 000 kuna te Ministarstvo kulture – 500 000 kuna i Šibensko – kninska županija – 300 000 kuna. Još je porazniji podatak da su jedina zarada MDF –a ulaznice od kojih s uprihoduje oko 120 000 kuna.

Inozemni program ovogodišnjeg MDF –a je, prema zemljama koje su zastupljene impresivan – nastupit će ansambli iz Rusije, Španjolske, Japana, Kine, Njemačke, Argentine, Nizozemske i Slovenije no uglavnom je riječ o malim ansamblima s interaktivnim predstavama uglavnom namijenjenih maloj djeci, a dio će biti izveden na trgovima i ulicama. „programi su vrlo kvalitetni i relevantni i sigurno će oživjeti Šibenik“, kazao je Jasen Boko.

U dramskom programu, osim gradskih kazališta, odabrani su i neki novi, nezavisni kazališni ansambli i nezavisne produkcije iako oni festival stoje više jer im moraju platiti predstave za razliku od onih koji se financiraju javnim novcem.

I ove godine je bogat radionički program s 22 radionice.
 

Iz kategorije: Kultura