Datum objave: 07. Svibanj 2015

Ako vas zanimaju vještice, more i vampiri sa šibenskog područja ne propustite predavanje u Knjižnici

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Večeras u 19 sati u Knjižnici će biti održano predavanje “Fantastična trijada pučke imaginacije (more, vještice, vukodlaci-vampiri)”. Predavanje organizira Antropop, udruga etnologa i antropologa, a održat će ga Sandra Barešin, mag. etnologije i suvremene talijanske filologije.

"Pričam o morama, vješticama i kodlacima. Kodlaci su zapravo u našem folkloru vampiri. Pišem o tome već nekoliko godina, idem na teren... ta bića su "onkraj", na granici realnosti i katkad je teško razlučiti jesu li stvarna. Možda je to najočitije na primjeru more koja je zapravo manifestiranje paralize u snovima. Mislim da bi se više novca trebalo ulagati u istraživanja ovakve vrste jer neće više biti kazivača. Te priče u velikom broju slučajeva nisu zapisane, a ljudi koji o tome najviše znaju su uglavnom penzioneri." priča nam Sandra o svom zanimljivom projektu.

Već najavljuje i sljedeća dva predavanja o čipki i o vilama, a na večerašnju temu još dodaje: "Ovog puta na predavanja neću pričati o vilama, već o mračnijim likovima usmene književnosti. Vile su suptilne, vještice su brutala :)"

Vidimo se večeras u Knjižnici na ovom zanimljivom predavanju, nadamo se da nećemo imati noćne more nakon toga?

Iz kategorije: Kultura