Datum objave: 08. Listopad 2014

Nova knjiga Ive Brešana "Mrtvima ništa ne treba" predstavljena u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova knjiga najvećeg živućeg hrvatskog književnika i dramatičara Ive Brešana „Mrtvima ništa ne treba“ u izdanju Profila predstavljena je jučer u Zagrebu.

 

O knjizi su govorili urednik Velimir Visković, književna kritičarka Jagna Pogačnik i teatrologinja Mani Gotovac te autor Ivo Brešan. Visković je istaknuo kako je Brešanov rukopis prepoznatljiv te dodao kako njegov rukopis karakterizira vrlo dinamična radnja, neobični događaji i bizarni zapleti.

Ocijenio je da su vječni neki likovi iz Brešanova opusa te dodao kako u njegovu djelu prevladavaju motivi pakta s vragom.

Pogačnik smatra kako se u novim pričama osjeća Brešanov mladenački temperament. U pet priča, koje čine knjigu, prožimaju se elementi fantastike i stvarnosne proze, ustvrdila je dodavši kako Brešan u kontinuitetu oštar kritičar socijalnoga stanja društva.

Po riječima Mani Gotovac zbirka priča je satkana od elemenata fantastike, koja je po njezinoj ocjeni zapravo Brešanova stvarnost.

U zbirci priča “Mrtvima ništa ne treba” objavljeno je pet Brešanovih priča, a objavila ih je zagrebačka nakladna kuća Profil.

Ivo Brešan rođen je u Vodicama 1936. Godine 1955. počinje pisati, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Autor je više proznih djela. Objavio je, među ostalim, romane “Ptice nebeske” (1990.), rađen po scenariju istoimene tv serije, “Ispovijedi nekarakternog čovjeka” (1996.) i “Astaroth” (2001). Autor mnogobrojnih scenarija za filmove i tv drame.

 

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Kultura