Datum objave: 26. Kolovoz 2014

Udruga 'Otok' projektom 'Ljetnog kino kluba' oživljava kulturni život otoka Prvića

Nina Medić
Nina Medić

Kreativci otoka Prvića okupljeni u udrugu „Otok“ odlučili su poraditi na kulturnom životu tog otoka, a u isto vrijeme ponuditi posjetiteljima nešto novo i zanimljivo te su u skladu s time pokrenuli projekt 'Ljetni Kino klub'.

Cilj projekta je obogatiti kulturnu ponudu otočana i posjetitelja tijekom ljetne sezone novim sadržajima i to kroz projekcije autorskih filmova, edukativnih i zabavnih sadržaja, putopisa i općenito autorskih radova otočana i prijatelja otoka Prvića.

Voditeljica udruge je Vanda Kljajo, fotografkinja iz Sarajeva koja se prije nekoliko godina trajno preselila na Prvić, a u udruzi i projektu su kao volonteri aktivni i Marinko Maričić Miš iz Udruge Umjetnička Audio Vizualna Scena iz Zagreba kao tehnička- tehnička podrška i glavni kino operater, Karolina Ferlindeš, Jelena Madžara te još puno otočana i gostiju koji su se našli na otoku u određenom vremenskom periodu.

U sklopu projekta sinoć je u Prvić Luci održana premijera filma "Vrijeme u srcu Bosne" Saše Kralja, poznatog hrvatskog fotoreportera koji je radio za svjetske agencije, a danas, skupa sa partnericom i novinarkom Cyrille Cartier radi u Iraku kao predavač fotografije na fakultetu, dok jedan dio godine provodi na Prviću.

Njegov petnaestominutni dokumentarni film "Vrijeme u srcu Bosne" temelji se na događaju kada je Saša, kao fotoreporter za vrijeme rata u Bosni, snimio portret bosanskog vojnika na dan 16.siječnja 1994. Dvadeset godina kasnije, na isti dan, Saša posjećuje glavnog protagonista fotografije, stvarajući dojmljivu priču o vremenu, o ratu, o Bosni, o životu... Film je napravljen kroz igru fotografije i videa propitujući granice medija.

Svi oni koji ga nisu imali prilike vidjeti, mogu ga pogledati na http://www.autograf.hr/dodoh-vidjeh-snimih/, a za one koji se nađu u Prvić Luci tijekom devetog i desetog mjeseca, mogu ga vidjeti ponovno u "Dva Bunara".

 

Ljetni Kino Klub redovito organizira i matineje sa projekcijama crtića za klince od 21 sat, dok su od 22 sata na rasporedu  projekcije za odrasle.

 „Dolaze nam ne samo domaći posjetitelji nego i dosta stranaca. Prostor "Dva bunara" nam je ustupio lokalni športsko ribolovni klub "Botnica" iz Prvić Luke. Također, htjela bi napomenuti da su sve projekcije koje puštamo (osim autorskih filmova) sa open source-a. Od autorskih radova  do sada smo puštali dokumentarni film „Friži“ o otoku Prviću , „Teatar potlačenih“, film od Cyrille Cartier i Saše Kralja o Boalovom teatru u kojem publika aktivno učestvuje kako bi se riješio neki problem u zajednici koji su oni snimali u Iraku te posljednji film „Vrijeme u Bosni“ . Projekcije se nastavljaju sve dok ima zainteresiranih gledatelja,  s vjerojatno će se nastaviti i zimi za one koji ostaju na otoku.““, otkrila nam je Vanda Kljajo.

Inače, udruga “Otok” je udruga građana i građanki različitih profesija okupljenih na otoku Prviću, koji koristeći različita znanja i vještine na kreativan način doprinose i razvijaju inicijative za povećanje kvalitete života na otoku u skladu sa prirodom i načelima održivog razvoja. Do sada su na otoku Prviću pokrenuli nekoliko hvale vrijednih projekata, poput prošlogodišnjih Kreativnih dana Fausta Vrančića, koji će nadamo se uspjeti nastaviti.

Iz kategorije: Kultura