Datum objave: 20. Kolovoz 2014

Ovogodišnji FALIŠ odaje počast Reviji: Pogledajte program umjetničkog dijela festivala

Nina Medić
Nina Medić

Vizualni identitet drugog izdanja Festivala alternative i ljevice, koji će se održati od 3. do 6. rujna u Šibeniku, bit će posvećen ugasloj šibenskoj tvrtki Revija. Kao što su organizatori festivala najavili vizualni identitet FALIŠ-a svake će godine biti posvećen jednoj nestaloj tvornici u Šibeniku, pa je tako za ovogodišnji odabrana nekada jedna od najpoznatijih konfekcijskih kuća u Hrvatskoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji. Za vizualno rješenje zaslužan je Ante Filipović Grčić, umjetnički direktor FALIŠ-a, koji je i sam godinu dana radio u proizvodnom pogonu „Revije“. Svjedočio je tako posljednjim danima ove  tvornice.

 

„Revija je u trenutku  prestanka proizvodnje bila jedna od najmodernijih tvornica. No, svi ti strojevi daleko su manje važni od činjenice da je zatvaranjem pogona izgubljeno nekoliko generacija vrhunskih poznavateljica zanata i procesa proizvodnje.

Plakatom i drugim tiskanim materijalima 2. FALIŠ-a tako će ove godine dominirati dokumentarni zapis nastao u praznim pogonima, na kojem su kartice s imenima i prezimenima oko tristo radnica, vrsnih majstorica zanata. Takozvano slobodno tržište učinilo ih je nezaposlenima“, kazao je Ante Filipović Grčić, umjetnički direktor FALIŠ-a.

Osim samog vizualnog identiteta, tvrtki Revija, koja je u stečaju od 2001. godine, bit će posvećen i dio umjetničkog programa. Tako će se u sklopu FALIŠ-a, 4. rujna u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvoriti i izložba „Revija“ šibenskog konceptualnog umjetnika Borka Čelara.

Svojim radom „Revija“ Čelar  podsjeća na propalu šibensku tvornicu, jednu od najuglednijih konfekcijskih kuća na području bivše Jugoslavije, nestalu početkom ovog stoljeća. Čelar, zapravo, poziva publiku na reviju „Revije“, dajući jasan stav i o estetici i o „etici“ zahvaljujući kojoj je moguće da nekoliko stotina radnica završe kao statistički podatak u procesu deindustrijalizacije Šibenika.

 

Uz izložbu „Revija“ na ovogodišnjem FALIŠ-u, moći će se pogledati i izložba „Jamerika“ Maše Kolanović te izložbu „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza“ Voje Šindolića, dubrovačkog pjesnika, prevoditelja i slikara, jednog od najboljih i najuglednijih poznavatelja beat poezije 20. Stoljeća, Vojo Šindolić, odabrao je za FALIŠ dio slika i crteža iz svoje bogate privatne kolekcije, nastale nakon druženja s književnim i glazbenim velikanima.

Tu je i koncert Damira Avdića, koji će ponajmanje biti koncert u klasičnom smislu riječi. To je performans i pjesnička večer s distorzijom. Monodrama i politički urlik i kritika konformizma. Cinično komentiranje salonskih ustanaka i... I silna energija, prije i poslije svega.  Damir Avdić ne pravi show, ne pomaže publici da ne misli i da se opusti, nego, sasvim suprotno, čini sve da je doma pošalje u grču i zamišljenu.

Donosimo kompletan raspored umjetničkog dijela programa 2. FALIŠ-a:

 

Srijeda, 3. Rujna

18 sati-  Film: Retrospektiva Gorana Devića: Uvozne vrane (22') i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (33')

19 sati-  Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, instalacija: predstavljanje rada Borka Čelara (predstavljaju: Zdenka Bilušić, Kruno Lokotar)

20 sati- Književna večera: Kristijan Mirić, Informatičar starog kova ili ne možeš navrnit bajamu na šljivu (predstavljaju: Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke; čita: Kristijan Mirić)

22:30 sati-  caffe bar Domald: službeno otvaranje (prodajna izložba kolaža Maše Kolanović iz knjige Jamerika u dobrotvorne svrhe – za šibenske beskućnike)

 

Četvrtak, 4. rujna

18 sati- Film: Retrospektiva Gorana Devića: Sretna Zemlja (51')

19 sati- Izložba likovnih radova: „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“ iz arhive Voje Šindolića i kolaž-recital izloženih autora (Kruno Lokotar, Vojo Šindolić) – Galerija „Matija“

21:30 sati-  Književna večera: Selvedin Avdić: Moja fabrika (predstavljaju Selvedin Avdić, Emir Imamović Pirke, Srećko Horvat)

 

Petak, 5. rujna

18 sati- Film: Retrospektiva Gorana Devića: Tri (26') i Nemam ti šta reći lijepo (30')

22:30 sati- Koncert: Damir Avdić aka Damir Avdić

 

Subota, 6. Rujna

18 sati -Film: Dušan Moravec: „Damir Avdić - Pravi čovjek za kapitalizam“ (53')

23 sati-  The end: caffe bar Domald

Iz kategorije: Kultura