Datum objave: 11. Kolovoz 2014

VIII. Burnumske Ide počinju u srijedu: U glavnim ulogama Zuhra i Antonija Blaće

Nina Medić
Nina Medić

Amfiteatar Burnum u Ivoševcima i ovo ljeto će biti poprište spektakularnih Burnumskih Ida koje će se održati u srijedu,13. kolovoza u 20:30 u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Sajamski dio programa, koji će se odvijati ispred amfiteatra, uključuje tradicionalni antički stol, prezentaciju obrta (kovačkog, lončarskog i postolarskog) i raznih vještina (pisanje voskom, izradu drvenih igračaka, mozaika i bula, filcanje vune), mjenjačnicu (za denare), dotjerivanje (odijevanje, šminkanje...), odmaranje na trikliniju, gatanje iz graha, postupke antičke medicine i dr. Posjetitelji će moći sudjelovati i u starorimskim igrama.

Središnji događaj manifestacije „VIVAT CIBO“ nastavit će se u 21 sat u amfiteatru uprizorenjem događaja iz vremena rimskih careva. U izvedbi će sudjelovati i posjetitelji, koji će odlučiti o životu ili smrti jednog od carskih robova, vojnika ili zatvorenika.  U ulozi cara Vespazijana nastupit će Zlatan Zuhrić Zuhra a njegovu ljubimicu Antoniu Cedinu igrat će poznata voditeljica Antonija Blaće. Scenarij potpisuje Sergej Mioč, koji će biti narator tijekom cijele manifestacije.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ četvrtu godinu zaredom organizira Ide na jedinom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu u Ivoševcima. Termin Ide izvorno se odnosio na dane u kojima su Rimljani organizirali svečanosti i proslave.

Posjetitelji Burnumskih Ida moći će po promotivnoj cijeni od 40,00 kn kupiti ulaznice za Nacionalni park „Krka“ koje se mogu jednokratno iskoristiti na svim lokalitetima u 2014.

 

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Besplatan prijevoz autobusom je po sljedećem rasporedu:

Šibenik: Poljana 19:30 – Vidici 19:35 – Skradin 20:00 – Dubravice 20:15 – Burnum 20:45

Šibenik: Poljana 19:30 – Konjevrate 19:45 – Miljevci (crkva Sv. Petra i Pavla) 20:10 – Oklaj 20:30 – Burnum  20:50
Knin: Autobusni kolodvor 19:30 – Drniš 20:00 – Oklaj 20:20 – Burnum 20:50

Povratak autobusom je u 23:00.

Iz kategorije: Kultura