Datum objave: 06. Kolovoz 2014

Otvorenje izložbe Fulvia Juričića u galeriji sv. Krševan

Nina Medić
Nina Medić

Izložba Fulvia Juričića, akademskog slikara otvara se u galeriji sv. Krševan sutra, 7. kolovoza u 20.30 sati. Izložba će biti otvorena do 23. Kolovoza svakim danom od 9- 12 sati te navečer od 19-21 sat.

Fulvio Juričić, diplomirao je 1978. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi V. Jordana. Samostalno izlagao 45 puta a skupno na oko 250.

Radovi Fulvia Juričića, pretežno slike i grafike,  uvijek su pratile karakteristike umjetničkog istraživanja. Njegove slike su modernističkih karakteristika koje svoje korijene vuku iz polovice prošlog stoljeća, a zajedno s umjetničkom autoreferencijalnošću, pogledom u samu sebe, snažno su obilježile desetljeća umjetničkog stvaralaštva.

Fulvijevi radovi govore upravo ono što publika često ne razumije od prve i čega se boji u susretu s likovnošću, govore o manjku komunikacije, manjku obrazov(zn)anja, izgubljenim mogućnostima komunikacije, strahu i pogubnoj ideji da je likovno nevažno, jer je nemjerljivo kriterijima koje današnje društvo diktira: imetku i medijskoj prisutnosti. To znači da su suprotne pozicije, one koje se zauzimaju za ideju, pogled i stav postale društveno, moralno i etički irelevantni čimbenici, što najbanalnije rečeno dovodi do erozije društva i društvene zajednice, što je sinonim za opću nesretnost.

Fulvio Juričić nam radovima izloženima na ovoj izložbi pokazuje da smo u onom trenutku u kojem smo izgubili povjerenje u vlastitu refleksivnost, kontemplaciju i komunikaciju izgubili i ono osnovno što nas čin društvom, međusobno povjerenje. Njegovi nam vizualno nježni radovi međutim sasvim rječito govore da i kada se ne razumijemo, da je važno da se izložimo, jer jedino tada se i vidimo.

U pola stoljeća razvoja likovne umjetnosti od modernizama do aktivizama, Fulvijevi silikonom ispisani nečitljivi tekstovi koji nalikuju na literaturu govore nam bez riječi, likovno, da se nismo dovoljno potrudili, da smo promašili vlastito postojanje, da nismo humani, da ne uvažavamo postignuto, i da smo u krivu jer međusobno ne razabiremo riječi. I sve je to rečeno bez riječi.

Iz kategorije: Kultura