Datum objave: 09. Srpanj 2014

Izložba slika slovenskog akademskog slikara Mirka Rajnara u Galeriji sv. Krševan

Nina Medić
Nina Medić

Izložba Mirka Rajnara, slovenskog akademskog slikara, otvara se sutra, u četvrtak 10. Srpnja, u 21 sat u Galeriji sv. Krševan.

Mirko Rajnar rođen je 1961 u Murski Soboti. Diplomirao je na Akademiji za likovno umjetnost u Ljubljani kod profesora Andreja Jemca. Danas živi i radi u Murskoj Soboti.

„Rajner svojim dodjeljuje slikama potpuno nenametljivo postojanje. Slike mame gledaoce, ali ne vrište, ne nameću se. Rajnerove slike su, naime, kroz cijeli njegov opus izrazito intimne. Najprije je bila riječ o intimnim strahovima, tjeskobama; u novijim slikama riječ je o intimnom miru i duhovnoj ravnoteži. Ovaj svijet uvijek je intiman na takav način da se može i mora pokazati, bez da bi gledatelj dobio osjećaj da kao voajer gleda u tuđi, zabranjen i, zbog toga, naravno, zanimljiv svijet, nego zbog toga da bi u toj intimi i u toj istini mogao pronaći svoju vlastitu intimu i istinu. To je izuzetan umjetnik, koji je hodao mnogim putevima i prehodao ih, da bi stvorio slike koje osjećajnom, čulima otvorenome čovjeku omogućuju vrhunski likovni, prije svega duhovni, doživljaj i omogućuju spoznaju onostranog“, tako Robert Inhof govori o Rajnerovim slikama.

Njegov kolega Janez Balažić o njegovim djelima pak kaže: „Sa svojstvenim prepoznavanjem i razumijevanjem možemo govoriti o velikoj alkemiji slika Mirka Rajnara. To je izuzetan umjetnik, koji je hodao mnogim putevima i prehodao ih, da bi stvorio slike koje osjećajnom, čulima otvorenome čovjeku omogućuju vrhunski likovni, prije svega duhovni, doživljaj i omogućuju spoznaju onostranog. To, da imamo pred sobom potpuno formiranog, štoviše, dovršenog (kompletnog) majstora, vodi nas tamo gdje s lakoćom prelazimo u energetsko polje slike.“

Iz kategorije: Kultura