Datum objave: 09. Srpanj 2014

KUD 'Spužvar' u subotu na Krapnju svečano obilježava 40 godina postojanja

Nina Medić
Nina Medić

Kulturno umjetničko društvo 'Spužvar' Krapanj- Brodarica svečano će proslaviti 40 godina postojanja u subotu, 12. srpnja manifestacijom koja će okupiti više od 200 sudionika iz šest KUD-ova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke.

Manifestacija u organizaciji Mjesnog odbora Krapanj i Turističke zajednice Krapanj- Brodarica počinje u 20.30 sati na krapanjskoj Velikoj Loži i na njoj će nastupiti šest KUD-ova. Uz KUD 'Spužvar' nastupit će KUD 'Napredak' iz Bugojna, zatim Kulturna udruga 'Primošten', KUD 'Ondrej Pekar' iz Slovačke, KUD 'Vinac iz Stankovaca i KUD 'Slavonija' iz Soljana.

Program manifestacije na današnjoj press konferenciji su predstavili Nikola Jurić, povjerenik Mjesnog odbora Krapanj, Nedjeljka Šarić, predsjednica KUD-a 'Spužvar' i Suzana Jurić, također članica KUD-a 'Spužvar'.

„KUD Spužvar već 40 godina čuva kulturno nasljeđe svoga otoka i obogaćuje sliku cjelokupnog folklornog izraza grada Šibenika i cijele Šibensko-kninske županije. Danas brojimo oko 30 aktivnih članova, a uspješnost svog rada do sada potvrdili smo nizom nastupa na mnogim smotrama folklora diljem Hrvatske, ali i inozemstvu. Između ostalog, nastupili smo na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, te na smotrama folklora u Njemačkoj, Italiji i Češkoj“, kazala je Nedjeljka Šarić. Voditeljica KUD-a Spužvar je Luiđa Cvitan, a u sklopu KUD-a djeluje i mandolinski sastav pod vodstvom Jure Celića.

„Posebno nam je drago što nam dolazi KUD 'Slavonija' iz Soljana koji su pogođeni poplavama koji će biti naši gosti na Krapnju kroz tri dana. Istakli bi i KUD  'Napredak' iz Bugojna koji je poseban po tome što okuplja isključivo mlade ljude, i to djevojčice od 13 do 17 godina, što je iznimno pohvalno, iako bi bilo poželjno da se u KUD-ove uključuju i mladići“, ističe Nedjeljka Šarić.

Suzana Jurić posebno je naglasila kako su posebno ponosni na mlade okupljene u njihovom KUD-u. „Spužvar okuplja ljude različitih životnih dobi, imamo i skroz mladih ali i malo starijih članovi koji su dugogodišnji članovi KUD-a. Ovim putem želimo motivirati i druge mlade ljude da se uključe u kulturna umjetnička društva i na taj način sudjeluju u kulturnom obogaćivanju i promociji svog kraja“,.

Osim smotre folklora, na svečanosti će se dodijeliti nagrade i priznanja dugogodišnjim članovima KUD-a, a svi posjetitelji će u subotu na Krapnju imati prilike kupiti i njihove tradicionalne suvenire.

„Ovim putem pozivamo sve da dođu i uživaju u proslavi naše 40 godišnjice“, pozvali su Krapnjani.

Iz kategorije: Kultura