Datum objave: 07. Srpanj 2014

Bogat koncertni program na pozornici tvrđave sv. Mihovila tijekom srpnja

Nina Medić
Nina Medić

Tijekom srpnja na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila odvijati će se bogat i raznolik koncertni program koji započinje u srijedu 9. srpnja koncertom svjetski poznatog čelističkog dua,  2cellos. Drugi koncert u nizu Terraneo Summer break-a već je rasprodan.

Niti tjedan dana kasnije, u utorak 15. srpnja ljubitelji klasičnih djela uživati će u jedinstvenoj noći ljubavi i strasti. Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu na Tvrđavu sv. Mihovila dovodi  balete Bolero i Carmen, plesove natopljene španjolskim podnebljem i uzavrelom ciganskom krvlju.

Ščedrinove plesne svite Carmen, izgrađene na motivima popularne Bizetove opere, te zavodljivi Ravelov Bolero na ljetnu pozornicu donosi Valentina Turcu, plesačica i koreografkinja s iskustvom višegodišnjeg baletnog usavršavanja kod jednog od najvažnijih autora u povijesti suvremenog plesa, velikog Mauricea Béjarta.

Koncertna sezona ima nastavak u srijedu 23. srpnja, kada u Šibeniku gostuje Zagrebački komorni orkestar i virtuoz na violini Maxim Fedotov, ili kako ga njemački mediji nazivaju ruski Pagannini. Na ljetnoj pozornici izvesti će klasike Antičke arije i plesove Ottorina Respighia i omiljenu skladbu svih naraštaja Četiri godišnja doba  A. Vivalidija.

Zagrebački violinisti Mladen Dervenkar i Marko Mađarić okupili su 2004. petnaest mladih vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu i iznova pokrenuli Zagrebački komorni orkestar .Posebnu važnost za ZKO ima i trajna suradnja i prijateljstvo s ruskim virtuozom Maximom Fedotovim, koji je od samog početka djelovanja orkestra počasni voditelj, a od 2009. godine i umjetnički direktor Međunarodnog festivala Musica Maxima u organizaciji Zagrebačkog komornog orkestra.

Maxim Fedotovruski violinist i dirigent, laureat je i pobjednik velikih međunarodnih violinističkih natjecanja. Dobitnik je nagrade moskovske vlade. Profesor je violine na Moskovskom konzervatoriju, pročelnik katedre za violinu i violu. Gostuje kao solist u najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama. U posljednjih deset godina izveo je više od pedeset solističkih recitala i simfonijskih koncerata u velikoj dvorani moskovskoga Konzervatorija.

Na kraju uzbudljivog programskog mjeseca srpnja na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila u četvrtak 31. srpnja nastupa Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Ovaj profesionalni folklorni ansambl, osnovan je davne 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe,  glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom sa preko stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

 

Ovaj koncert na ljetnu pozornicu Tvrđave sv. Mihovila dolazi u sklopu Šibenskog plesnog festivala koji se od 28. srpnja do 2. kolovoza održava na Trgu Republike Hrvatske, ispred šibenske katedrale sv. Jakova.

Sva večernja događanja počinju u 21 sat, ulaz u Tvrđavu je od 20 sati.

Ulaznice za se po cijeni od 130 kn za balet, te 120 kn za Zagrebački komorni orkestar i Ansambl LADO od danas mogu kupiti u sustavu Eventima (na Petrol benzinskim crpkama, kioscima Tiska i Tisak Media, Dallas music shopu), na web stranici www.eventim.hr, a od četvrtka 3. srpnja i u Muzeju grada Šibenika, na blagajnama Tvrđave te u odabranim turističkim agencijama.

Iz kategorije: Kultura