Datum objave: 21. Svibanj 2014

Izložba Zlatka Kesera 'Ruka crta ruku' u Galeriji sv. Krševana

Nina Medić
Nina Medić
Izložba slika zagrebačkog umjetnika Zlatka Kesera 'Ruka crta ruku' bit će otvorena večeras u 20 sati u Galeriji sv. Krševan.
 
'Ruka crta ruku' je serija crteža nastala prije više od tri desetljeća, od 1979.do 1981. godine u kojima Keser tematizira ruku. 
 
„Crtom i započinje stvaranje likovnoga svijeta, a Keserova vješta ruka 'ostavlja svoj otisak poantirajući temeljnu odrednicu crteža vitalističkom komponentom,to jest, kretanjem crte koje čitamo u njezinim raznoobličnim tragovima oštrog pera i mekog kista, ravnim i horizontalnim, okomitim, kosim,kratkim i isprekidanim smjerovima,ili u kružnim, spiralnim,vitičastim krivuljama.
U tom gustom rasteru crtovlja i mrežastom pletivu linija, točkastim i mrljastim nakupinama boje...u dinamičnim i raznosmjernim impulsima crte pulsira živa struktura Keserovih crteža uzvisujući medij u likovnim odama ruci po kojoj se ljudsko biće ostvaruje u demiurškoj projekciji svoje iskonske stvaralačke biti. Ruka je značajan simbol u gotovo svim civilizacijama i kulturama,a u većini upućuje na dominaciju i moć,na aktivnost i akciju,čime se poistovjećuje sa vitalističkom komponentom crteža,sa crtom kao kretanjem.
 
Crtač oblikuje crtom kao stvaralačkim oruđem,i da svoje vizije i estetska načela dosljedno promiče ta produhovljena ruka - Keserova desnica“. (Odlomak iz teksta Milana Bešlića)
 
Zlatko Keser je rođen 1942. godine u Zagrebu. 
1967. godine diplomirao je slikarstvo u klasi na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1969. stječe diplomu specijalista štafelajnog slikarstva. 1984. postaje asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1986. docent, 1991. izvanredni profesor, 1996. redoviti profesor, a 2001. postaje redoviti profesor u trajnom zvanju. 
 
Na Akademiji likovnih umjetnosti vodio je slikarsku školu, bio autor programa za nastavu slikarstva i crtanja i programa za doktorski studij. Pročelnik je Slikarskog odsjeka 1997., a šef Katedre slikarstva od 2002.  – 2005. Odlazi u mirovinu 2008. godine s naslovom redovitog profesora u trajnom zvanju.
 
Godine 2000. biran je za člana suradnika HAZU, a 2004. za redovitog člana HAZU. 
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).
 
Realizirao je više od 60 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 250 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. 
Bio je predstavnik Hrvatske na Biennalu u Sao Paolu. Predstavljao je Hrvatsku je na skupnim izložbama u inozemstvu: Bruxelles, Peking, Kairo, Amsterdam, Den Haag, Košice, Cagnes-Sur-Mer, Tampere, Seul, Köln, Cleveland, Rim, Villach, Milano, Barcelona, Pittsburgh, Budimpešta, Paris, Sao Paulo, Luxemburg, Chamalieres, Cremona, itd.
 
Nagrade: dobitnik je 25 nagrada za slikarstvo i crtež. Živi i radi u Zagrebu.
 
Iz kategorije: Kultura