Sidebar Menu

Datum objave: 14. Travanj 2014

Rekordan broj sudionika na ovogodišnjem izdanju vodičkog Festivala žudija

Nina Medić
Nina Medić

Preko 1000 sudionika iz 35 župa iz cijele Hrvatske, očekuje se ove godine na 'Festivalu žudija' koji će se održati na Uskrsni ponedjeljak 21.travnja u Vrlici. U sklopu festivala održat će se sveta misa, smotra žudija, te snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana. Kulminacija festivala je prikaz čuvanja Kristova groba, padanje i bježanje u trenutku Isusova uskrsnuća. I ove godine predviđen je nastup pučkih crkvenih pjevača, a također i predstavljanje župa kroz promotivne materijale i  specifičnu gastro ponudu za vrijeme trajanja festivala.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u „smotru“ a od 2008. g. u „festival“.  Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006.godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

Svako mjesto njeguje svoje običaje koji se razlikuju od drugih župa. U pojedinim mjestima Čuvari Kristova groba su u narodnim nošnjama (Vrlika, Tisno...) drugdje su u mornarskim odorama (Opuzen, Vlaka, Komin...) dok su većinom u odorama rimskih vojnika. Pojedine župe obnavljaju svoje običaje poput Knina i Tribunja. Na festivalu sudjeluje i jedina skupina čuvara iz BiH, iz Vareša od 2007.godine. Festival svake godine privlači sve više sudionika i može se očekivati da će za koju godinu na festivalu biti sve župe koje njeguju običaje Čuvara Kristova groba iz Hrvatske.

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih. Geslo festivala je „Ljubite jedni druge“, a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. 

Vrijednost i atraktivnost festivala otkrila je i HRT, te je 2010. godine izravno prenosila festival.

Festival tradicionalno organiziraju Vodički žudiji i Župa Gospe od Ružarija Vrlika. Pokrovitelji festivala su Grad Vrlika, Turistička zajednica Splitsko - dalmatinske županije, Turistička zajednica Grada Vrlike.

 

 

Raspored događanja XIV. Vodičkog festivala Žudija

8.30 sati – dolazak svih grupa

 9.00sati – sastanak zapovjednika u prostorijama osnovne škole

 9.30 sati – Sveta Misa u crkvi Gospe od Ružarija

10.00 sati– sajam župa

10.30sati – smotra Žudija

10,45sati – mimohod kroz grad

11.15 sati– Milenijska fotografija na nogometnom igralištu

12,00 sati - početak festivala (na Česmi)

14,00sati – Vrličko kolo

14,15sati – domjenak sudionika 

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.