Datum objave: 28. Studeni 2013

Hrvatski umjetnici skupljaju inspiraciju na Zlarinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvadeset suvremenih hrvatskih umjetnika, predstavnika srednje i mlađe generacije boraviti će od tjedan dana na otoku Zlarinu kako bi crpili inspiraciju za stvaranje radova na temu recepcije suvremene umjetnosti u izoliranoj otočkoj sredini, a taj je projekt organizirala udruga Punta arta. Cilj je pokazati na koji način izoliranost i izdvojenost utječu na vizualnu umjetnost u Hrvatskoj te na koji način umjetnost pridonosi poboljšanju kvalitete života u izdvojenoj zajednici, kako specifični uvjeti života utječu na promišljanje i stvaranje umjetničkog djela.

Radovi koje stvore bit će prezentirani na izložbi koja će biti najprije biti postavljena na otoku Zlarinu, a potom u Zagrebu i Puli.
Projekt se provodi uz potporu Ministarstva kulture RH i u suradnji s Mjesnim odborom Zlarin, TZ Zlarin, KUD-a Koralj, DVD-a Zlarin, Hotela „Koralj“ te lokalnim stanovništvom.

Udruga „Punta Arta“ od samog osnutka 2008. Godine usmjerava svoje aktivnosti k povećanju kvalitete života stanovnika otoka Zlarina te se kontinuirano bavi pitanjima suživota suvremene umjetničke produkcije i njene recepcije u maloj izoliranoj sredini te reakcijama i posljedicama boravka na stvaranje novih radova. Te aktivnosti se mogu promatrati i kao pokušaj brendiranja Zlarina kao destinacije za kulturni turizam tijekom cijele godine.
Kroz događanja koje je ta udruga do sada organizirala na Zlarinu prezentirano je preko trideset suvremenih hrvatskih autora. Osim promocije hrvatskih umjetnika, predstavljeno ih je nekoliko iz Australije, Francuske i Njemačke. Važno je naglasiti da je većina radova nastala na otoku ili su posljedica boravka na njemu. Sve promocije odvijaju se u javnim prostorima u neposrednom kontaktu s publikom. U samu izradu radova uključen je veliki broj mještana uz potporu Mjesnog odbora Zlarin, Turističke zajednice Zlarin, udruga Zlatni Otok, KUD-a Koralj, DVD-a Zlarin…
Svi programi Udruge namijenjeni su najvećim dijelom stanovnicima otoka i nisu koncipirani kao ljetna turistička ponuda već se odvijaju tijekom cijele godine nastojeći pridonijeti revitalizaciji društvenog i kulturnog života otočana.
 

Iz kategorije: Kultura